Wykonanie
Od czasu do czasu kupuję boczniaki. Przygotowuję je w niezwykle prosty sposób, ale efekt jest powalający. Chrupiące z zewnątrz, a soczyste w środku małe kąski smakują przepysznie. Możemy zjadać je same lub podać na grzance z
chleba. Skuście się koniecznie :-)Składniki:250 g nie za dużych boczniakówok. 200 mln
oliwy extra vergine1 łyżka
sosu sojowegoduży pęczek świeżej
pietruszki drobniutko posiekanej2 duże ząbki
czosnkusól, świeżo mielony
pieprz1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie:Myjemy delikatnie kapelusze boczniaków, osuszamy i kroimy w nie za cienkie paski. Do miseczki wlewamy
oliwę,
sos sojowy,
sok z cytryny, przygotowaną
natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę
czosnek sól i
pieprz. Mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej przygotowane boczniaki i delikatnie mieszamy. Odstawimy na całą noc do lodówki. Następnego dnia kawałki
grzybów grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej do zrumienienia. Obok na patelni możemy zrumienić kromki
chleba. Gotowe
grzyby doprawiamy do smaku
solą. Podajemy z chlebowymi grzankami oraz ulubioną surówką.Smacznego :-)