ßßß
Przeglądając ostatnio książkę " Kuchnia indyjska " zauważyłam przepis na kalafiora i przypomniałam sobie o podobnej potrawie, którą zrobiłam już jakiś czas temu (z przepisu podpatrzonego u Smakoterapii, z małymi zmianami).Kalafior jest zupełnie inaczej przyrządzony, niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni (z bułką tartą), wychodzi lekko pikantny i mocno aromatyczny. Może być przygotowany jako dodatek do obiadu lub sam, jako przekąska. Kalafior dobrze komponuje się z różnymi przyprawami, można je zmieniać według upodobań i dodawać te, które lubicie.1 duży kalafior1 ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi, można 2)1/2 łyżeczki curry*1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżka zmielonych nasion kolendry2-3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego* (lub odrobina płatków chili)1 pęczek zielonej pietruszkisos sojowy* (lub sól) do smaku3-4 łyżki oleju do smażeniaKalafior ugotować al dente.W międzyczasie, na rozgrzany tłuszcz wrzucić przeciśnięty rzez praskę czosnek, a po chwili dodać wszystkie sypkie przyprawy.Zmniejszyć ogień i przez 2-3 minuty mieszać zawartość patelni.Następnie dodać sos chili, sos sojowy, podgotowanego kalafiora oraz pokrojoną natkę pietruszki.Wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać.* Osoby uczulone na gluten, powinny sprawdzić skład curry, a w przypadku sosów najbezpieczniej użyć podanych zamienników.