Wykonanie


Zaczyn:215 g zakwasu pszenno-żytniego60 g
mąki żytniej typ 72060 g
maki pszennej typ 650220 ml letniej
wodyWszystkie składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką w plastikowej lub szklanej misce i odstawić na minimum 12 godzin (najlepiej na noc).Ciasto właściwe:150 g zaczynu (resztę przełożyć do plastikowego pojemnika lub szklanego słoika i przechowywać w lodówce)250 g
maki żytniej razowej typ 720250 g
mąki pszennej typ 650300 ml letniej
wody2 łyżeczki morskiej, drobnoziarnistej
soli1 płaska łyżeczka
drożdży instant
Jeśli chcemy piec następny
chleb, wyjmujemy zakwas z lodówki. Po dwóch godzinach dokarmiamy go podanymi w zaczynie składnikami i odstawiamy na noc.Ciasto
chlebowe wyrabiamy najpierw drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą wyrabiamy mikserem z końcówkami haki około 10 minut, z przerwą po 5. Przekładamy do miski wysmarowanej
olejem rzepakowym, przykrywamy folią i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto podwoi, przynajmniej, objętość.Pół godziny wcześniej wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika żeliwny gar. Przekładamy ciasto na omączony blat i formujemy bochenek, podobnie jak tutaj. Zostawiamy na 15 minut, przykryty ściereczką i przekładamy do nagrzanego garnka. Nacinamy wzdłuż, bardzo
ostrym nożem lub żyletką do
chleba (noże być też zwykła).Pieczemy 25 minut w 220 stopniach. Ostatnie, 15 minut, zmniejszamy do 200. Wyciągamy od razu z garnka i studzimy na kratce.Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu, minimum za 2 godziny. My zjedliśmy, prawie cały, z pomocą sąsiada, z
oliwną mieszanką
sałat, świeżym, pachnącym
pomidorem,
zielonymi oliwkami i
serem bałkańskim.

Sos
oliwny:1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
musztardy Dijon2 łyżki
soku z cytryny100 ml
oliwy, okołoRozetrzeć
czosnek z
solą. Dodać
musztardę i
cukier, dokładnie wymieszać i powoli wlewać
oliwę, stale mieszając rózgą. Doprawić
sokiem z cytryny. W tym sosie można maczać kromki
chleba, a można nim polać przygotowaną kanapkę.