Wykonanie

Grillowane pałki. Składniki.6 kawałków
kurczakamarynata:łyżka
miodu lipowegołyżeczka
soli2 łyżeczki
octu winnego2 łyżeczki
musztardy Dijon2 łyżeczki
musztardy francuskiej2 łyżki
oleju słonecznikowegoWszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać.
Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie wysmarować marynatą. Przełożyć do szczelnego pojemnika, zamknąć i jeszcze kilka
razy potrząsnąć. Schować na minimum 3 godziny do lodówki, raz po raz potrząsając. Wyjąć pół godziny przed grillowaniem. Rozgrzać grzałkę grilla (środkowa moc) i opiekać około 50 minut (przewracać co 10 minut szczypcami do
mięsa).W tym czasie przygotować
kuskus.
Kasza kuskus. Składniki.szklanka
kaszy, około 300 gskórka otarta z całej
cytrynysól4 malutkie
cebule szalotki, w kostkębiała część
pora, w cieniutkie paseczki
oliwa do smażenia
Kaszę zalać wrzątkiem (więcej od
kaszy około centymetr). Dodać
skórkę cytrynową i przykryć. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie przemieszać widelcem, rozpulchnić. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę,
por, posolić i smażyć, aż będą szkliste. Na 5 minut przed końcem grillowania, dołożyć do
cebuli kaszę, podgrzać i dokładnie wymieszać (można podać ją też na zimno).
Szpinak.600 g
świeżego szpinaku, najlepiej prosto z targu2 ząbki
czosnku, w bardzo cieniutkie plasterkikilka wiórków
skórki cytrynowejmasłosólSzpinak przebrać, odciąć łodygi, umyć i dokładnie osuszyć w suszarce do
sałaty. Na patelni rozgrzać
masło, dodać
czosnek, skórkę, a po 30 sekundach
szpinak. Posolić, od razu, świeżo zmieloną
solą i podrzucać na patelni, aż opadnie (około minuty, w bardzo wysokiej temperaturze).