ßßß Cookit - przepis na Grillowane pałki kurczaka, cytrynowy kuskus i świeży szpinak.

Grillowane pałki kurczaka, cytrynowy kuskus i świeży szpinak.

nazwa

Wykonanie

Grillowane pałki. Składniki.
6 kawałków kurczaka
marynata:
łyżka miodu lipowego
łyżeczka soli
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki oleju słonecznikowego
Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie wysmarować marynatą. Przełożyć do szczelnego pojemnika, zamknąć i jeszcze kilka razy potrząsnąć. Schować na minimum 3 godziny do lodówki, raz po raz potrząsając. Wyjąć pół godziny przed grillowaniem. Rozgrzać grzałkę grilla (środkowa moc) i opiekać około 50 minut (przewracać co 10 minut szczypcami do mięsa).
W tym czasie przygotować kuskus.
Kasza kuskus. Składniki.
szklanka kaszy, około 300 g
skórka otarta z całej cytryny
sól
4 malutkie cebule szalotki, w kostkę
biała część pora, w cieniutkie paseczki
oliwa do smażenia
Kaszę zalać wrzątkiem (więcej od kaszy około centymetr). Dodać skórkę cytrynową i przykryć. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie przemieszać widelcem, rozpulchnić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, por, posolić i smażyć, aż będą szkliste. Na 5 minut przed końcem grillowania, dołożyć do cebuli kaszę, podgrzać i dokładnie wymieszać (można podać ją też na zimno).
Szpinak.
600 g świeżego szpinaku, najlepiej prosto z targu
2 ząbki czosnku, w bardzo cieniutkie plasterki
kilka wiórków skórki cytrynowej
masło
sól
Szpinak przebrać, odciąć łodygi, umyć i dokładnie osuszyć w suszarce do sałaty. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, skórkę, a po 30 sekundach szpinak. Posolić, od razu, świeżo zmieloną solą i podrzucać na patelni, aż opadnie (około minuty, w bardzo wysokiej temperaturze).
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2014/04/grillowane-paki-kurczaka-cytrynowy.html