ßßß Cookit - przepis na jogurtowe placuszki z truskawkami - śniadaniowa rozpusta

jogurtowe placuszki z truskawkami - śniadaniowa rozpusta

nazwa

Wykonanie

Dostałam dzisiaj żółtą kartkę. Obiecałam w niedzielę, na facebooku, że podam przepis na placki jogurtowe z truskawkami. I nie podałam. Jedna niedotrzymana obietnica, a tyle hałasu;) Rozumiem, że placki wyglądały pysznie i rozbudzały wyobraźnię, ale od razu faul?
Nie uciekając od tematu, wszystkich, którzy oczekiwali, oczekują czy tych zrezygnowanych, bardzo przepraszam.
Na szczęście przepis jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych zakupów. Przeszkodą może być kończący się, małymi kroczkami, sezon truskawkowy i deszczowa pora, w której tracą swoją naturalną słodycz.
Robiłam je w dwóch wersjach, nie zmieniając składników. Obydwie są sprawdzone, pierwsza jest na śniadanie w niedziele (ciut więcej pracy), druga w dzień roboczy :)
Składniki na 8 placków, całkiem sporych:
kilka truskawek pokrojonych w grubsze plastry
250 g jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju z pestek winogron i 4 do smażenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
1 i 1/3 szklanki mąki
Połączyłam wszystkie składniki mikserem i odstawiłam ciasto na godzinę do lodówki. Niecierpliwi i Ci, którzy czekają na przepis od niedzieli, mogą smażyć od razu :)
Po godzinie rozgrzałam olej, formowałam łyżką placki, z 3 łyżek każdy, zmniejszyłam ogień do 5 na płycie i poczekałam, aż ciasto zacznie się delikatnie "ścinać". Wtedy ułożyłam po cztery plasterki truskawek i delikatnie docisnęłam placem. Obróciłam na drugą stronę i dopiekałam około dwóch minut. Wspaniały aromat!
W drugiej wersji wkroiłam cieniutkie plasterki truskawek do ciasta i smażyłam jak zwykłe placki, na rumiano z każdej strony.
Wypróbujcie obydwie i dajcie znać, która Wam bardziej "przykleiła się" do podniebienia:)
Uginając się w pas, przypominam, że nie tylko ja zawodzę. Za chwilę koniec truskawkowego sezonu, a pogoda postanowiła powiać chłodem i zmoczyć deszczem. Taka aura pozbawi truskawki naturalnej słodyczy i żaden cukier temu nie sprosta:(
Przed chwilą, rzutem na taśmę, zrobiłam truskawkowe konfitury, jeszcze ze słodkich zbiorów. Jedna z wanilią, druga z białą czekoladą. Obydwie zastąpią owoce w placuszkach, zimą.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2013/06/jogurtowe-placuszki-z-truskawkami.html