ßßß Cookit - przepis na Smoothie. Koktajle owocowo - warzywne.

Smoothie. Koktajle owocowo - warzywne.

nazwa

Wykonanie

Smoothie. Czym jest i dlaczego warto je pić ??
Zdrowe, z kompletem witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach, orzeźwiające i sycące. Takie są właśnie Smoothie – gęste owocowe lub owocowo-warzywne koktajle o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smoothie przygotowuje się miksując wybrane owoce lub warzywa, czasem z dodatkiem lodu lub jogurtu naturalnego. Są gęste i sporządzane z całych owoców i warzyw dzięki czemu w odróżnieniu od świeżo wyciskanych soków zawierają więcej błonnika i są bardziej pożywne. To sprawia, że z powodzeniem mogą stanowić drugie śniadanie, zwłaszcza gdy dodamy do nich porcję jogurtu naturalnego – bogatego w pełnowartościowe białko. Tempo życia i chemia zasypująca sklepowe półki z żywnością sprawiły że smoothie stały się ukochanymi i nie tylko przez dietetyków koktajlami – zdrowe i naturalne, a dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu.
POWODY DLA KTÓRYCH WARTO SIĘGNĄĆ PO SMOOTHIE :
1. To zdrowe, nie przetworzone napoje – zmiksowane owoce i warzywa zachowują komplet witamin i minerałów.
2. Są bardzo pożywne – zawierają duże ilości błonnika, który pęczniejąc w żołądku nadaje uczucie sytości.
3. Polecane osobom na diecie (przygotowane z niskokalorycznych owoców, bez dodatku cukru skutecznie wspomogą dietę odchudzającą)
4. Tanie w przygotowaniu. Jeśli sięgniemy po sezonowe owoce i warzywa koktajle te nie obciążą domowego budżetu.
5. Proste w przygotowaniu – wystarczy zmiksować.
6. Kolorowe dzięki czemu wyglądają niezwykle apetycznie i chyba nie ma osoby która by się na nie nie skusiła:)
7. Orzeźwiające – świetnie sprawdzą się latem na przyjęciu np. w ogrodzie.
8. Posiadają prozdrowotne właściwości – skutecznie zwalczają wolne rodniki wpływające na starzenie się organizmu – polecane kobietom w ciąży, osobom z nadciśnieniem tętniczym, nowotworami, anemią, miażdżycą,
9. Poprawiają witalność, kondycję skóry i włosów i ogólne samopoczucie.
SKŁADNIKI SMOOTHIE
Na smoothie nadają się w zasadzie wszystkie owoce: banany, truskawki, arbuz, kiwi, maliny, ananas, pomarańcze, grejpfruty, jagody, borówki i wiele, wiele innych. Najważniejsze by były świeże i soczyste i dały się gładko zmiksować.
Z warzyw najczęściej wykorzystywanymi są seler naciowy, pomidory, liście szpinaku – te warzywa które da się zmiksować na jednolitą konsystencję i oczywiście te które zwyczajowo spożywa się na surowo. Wybierając składniki do smoothie nie zapominajmy o świeżych ziołach jak natka pietruszki, mięta, melisa, bazylia czy rzeżucha. Zadbają one o nasz przewód pokarmowy – uporają się z niestrawnościami i ulżą po ciężkim obiedzie.
Ważne w przygotowywaniu smoothie jest zrównoważenie smaków. Aby nadać orzeźwienia dobrze jest użyć owoców cytrusowych. Słodyczy nadadzą owoce takie jak ananas, banany, truskawki.
Smoothie to naturalne owocowe lub owocowo-warzywne koktajle – tu nie ma miejsca na dodatek cukru !!! …I o tym pamiętajmy wybierając składniki do naszego ulubionego koktajlu .
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/smoothie-dlaczego-warto-je-pic