ßßß
Zdrowe, z kompletem witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach, orzeźwiające i sycące. Takie są właśnie Smoothie – gęste owocowe lub owocowo-warzywne koktajle o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smoothie przygotowuje się miksując wybrane owoce lub warzywa, czasem z dodatkiem lodu lub jogurtu naturalnego. Są gęste i sporządzane z całych owoców i warzyw dzięki czemu w odróżnieniu od świeżo wyciskanych soków zawierają więcej błonnika i są bardziej pożywne. To sprawia, że z powodzeniem mogą stanowić drugie śniadanie, zwłaszcza gdy dodamy do nich porcję jogurtu naturalnego – bogatego w pełnowartościowe białko. Tempo życia i chemia zasypująca sklepowe półki z żywnością sprawiły że smoothie stały się ukochanymi i nie tylko przez dietetyków koktajlami – zdrowe i naturalne, a dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu.POWODY DLA KTÓRYCH WARTO SIĘGNĄĆ PO SMOOTHIE :1. To zdrowe, nie przetworzone napoje – zmiksowane owoce i warzywa zachowują komplet witamin i minerałów.2. Są bardzo pożywne – zawierają duże ilości błonnika, który pęczniejąc w żołądku nadaje uczucie sytości.3. Polecane osobom na diecie (przygotowane z niskokalorycznych owoców, bez dodatku cukru skutecznie wspomogą dietę odchudzającą)4. Tanie w przygotowaniu. Jeśli sięgniemy po sezonowe owoce i warzywa koktajle te nie obciążą domowego budżetu.5. Proste w przygotowaniu – wystarczy zmiksować.6. Kolorowe dzięki czemu wyglądają niezwykle apetycznie i chyba nie ma osoby która by się na nie nie skusiła:)7. Orzeźwiające – świetnie sprawdzą się latem na przyjęciu np. w ogrodzie.8. Posiadają prozdrowotne właściwości – skutecznie zwalczają wolne rodniki wpływające na starzenie się organizmu – polecane kobietom w ciąży, osobom z nadciśnieniem tętniczym, nowotworami, anemią, miażdżycą,9. Poprawiają witalność, kondycję skóry i włosów i ogólne samopoczucie.SKŁADNIKI SMOOTHIENa smoothie nadają się w zasadzie wszystkie owoce: banany, truskawki, arbuz, kiwi, maliny, ananas, pomarańcze, grejpfruty, jagody, borówki i wiele, wiele innych. Najważniejsze by były świeże i soczyste i dały się gładko zmiksować.Z warzyw najczęściej wykorzystywanymi są seler naciowy, pomidory, liście szpinaku – te warzywa które da się zmiksować na jednolitą konsystencję i oczywiście te które zwyczajowo spożywa się na surowo. Wybierając składniki do smoothie nie zapominajmy o świeżych ziołach jak natka pietruszki, mięta, melisa, bazylia czy rzeżucha. Zadbają one o nasz przewód pokarmowy – uporają się z niestrawnościami i ulżą po ciężkim obiedzie.Ważne w przygotowywaniu smoothie jest zrównoważenie smaków. Aby nadać orzeźwienia dobrze jest użyć owoców cytrusowych. Słodyczy nadadzą owoce takie jak ananas, banany, truskawki.Smoothie to naturalne owocowe lub owocowo-warzywne koktajle – tu nie ma miejsca na dodatek cukru !!! …I o tym pamiętajmy wybierając składniki do naszego ulubionego koktajlu .





