Wykonanie
Smoothie. Czym jest i dlaczego warto je pić ??

Zdrowe, z kompletem witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach, orzeźwiające i sycące. Takie są właśnie Smoothie – gęste
owocowe lub
owocowo-warzywne koktajle o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smoothie przygotowuje się miksując wybrane
owoce lub warzywa, czasem z dodatkiem
lodu lub
jogurtu naturalnego. Są gęste i sporządzane z całych
owoców i warzyw dzięki
czemu w odróżnieniu od świeżo wyciskanych
soków zawierają więcej błonnika i są bardziej pożywne. To sprawia, że z powodzeniem mogą stanowić drugie śniadanie, zwłaszcza gdy dodamy do nich porcję
jogurtu naturalnego – bogatego w pełnowartościowe
białko. Tempo życia i chemia zasypująca sklepowe półki z żywnością sprawiły że smoothie stały się ukochanymi i nie tylko przez dietetyków koktajlami – zdrowe i naturalne, a dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu.POWODY DLA KTÓRYCH WARTO SIĘGNĄĆ PO SMOOTHIE :1. To zdrowe, nie przetworzone
napoje – zmiksowane
owoce i warzywa zachowują komplet witamin i minerałów.2. Są bardzo pożywne – zawierają duże ilości błonnika, który pęczniejąc w żołądku nadaje uczucie sytości.3. Polecane osobom na diecie (przygotowane z niskokalorycznych
owoców, bez dodatku
cukru skutecznie wspomogą dietę odchudzającą)4. Tanie w przygotowaniu. Jeśli sięgniemy po sezonowe
owoce i warzywa koktajle te nie obciążą domowego budżetu.5. Proste w przygotowaniu – wystarczy zmiksować.6. Kolorowe dzięki
czemu wyglądają niezwykle apetycznie i chyba nie ma osoby która by się na nie nie skusiła:)7. Orzeźwiające – świetnie sprawdzą się latem na przyjęciu np. w ogrodzie.8. Posiadają prozdrowotne właściwości – skutecznie zwalczają wolne rodniki wpływające na starzenie się organizmu – polecane kobietom w ciąży, osobom z nadciśnieniem tętniczym, nowotworami, anemią, miażdżycą,9. Poprawiają witalność, kondycję skóry i włosów i ogólne samopoczucie.SKŁADNIKI SMOOTHIENa smoothie nadają się w zasadzie wszystkie
owoce:
banany,
truskawki,
arbuz,
kiwi,
maliny,
ananas,
pomarańcze,
grejpfruty,
jagody,
borówki i wiele, wiele innych. Najważniejsze by były świeże i soczyste i dały się gładko zmiksować.Z warzyw najczęściej wykorzystywanymi są
seler naciowy,
pomidory, liście
szpinaku – te warzywa które da się zmiksować na jednolitą konsystencję i oczywiście te które zwyczajowo spożywa się na surowo. Wybierając składniki do smoothie nie zapominajmy o świeżych ziołach jak
natka pietruszki,
mięta,
melisa,
bazylia czy
rzeżucha. Zadbają one o nasz przewód pokarmowy – uporają się z niestrawnościami i ulżą po ciężkim obiedzie.Ważne w przygotowywaniu smoothie jest zrównoważenie smaków. Aby nadać orzeźwienia dobrze jest użyć
owoców cytrusowych.
Słodyczy nadadzą
owoce takie jak
ananas,
banany,
truskawki.Smoothie to naturalne
owocowe lub
owocowo-warzywne koktajle – tu nie ma miejsca na dodatek
cukru !!! …I o tym pamiętajmy wybierając składniki do naszego ulubionego koktajlu .






