ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałatka z tuńczykiem

Wiosenna sałatka z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Sałatka ta to świetna propozycja dietetycznego dania – na wiosnę w sam raz;) Poza niską kalorycznością jej zaletą jest duża zawartość składników odżywczych w które bogate są warzywa, jogurt, jajko i tuńczyk oraz jej lekkostrawność, która sprawi że po zjedzeniu takiej sałatki np. na kolację nie będą nas trapić dolegliwości żołądkowe (jak uczucie ciężkości, wzdęcia itp.)
Równie dobrze jak w harmonogramie diety sprawdzi się również na Wielkanocnym stole – jest kolorowa, lekka i pożywna!
Do przygotowania sałatki potrzebne będą:
100 g tuńczyka w zalewie (nierozdrobnionego)
1/2 puszki groszku konserwowego
6 plastrów świeżego ogórka
3 liście sałaty lodowej
1 jajko ugotowane na twardo
Sos
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy np. dijon
sok z 1/3 cytryny
1/2 pęczka kopru
sól, pieprz do smaku
Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny, musztardą i posiekanym koprem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I sos gotowy! ;]
Przygotowanie sałatki
Odrywamy liście z sałaty i płuczemy je pod zimną, bieżącą wodą, uważając by ich nie połamać. Sałatka ładnie się prezentuje podana właśnie na całych liściach sałaty. Liście układamy na talerzu lub półmisku.
Ogórka myjemy i kroimy w skośne plastry. Plastry układamy na sałacie.
Otwieramy groszek z puszki (latem można zastąpić go świeżym – jest o niebo lepszy od konserwowego). Groszek płuczemy i rozsypujemy na sałacie i świeżym ogórku.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy w dłoniach i układamy na pozostałych składnikach.
Jajko wcześniej ugotowane na twardo obieramy z łupinki, kroimy na ćwiartki i układamy dekoracyjnie na pozostałych składnikach.
Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i dekorujemy szczypiorkiem.
I gotowe!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/wiosennasalatkaztunczykiem