Wykonanie
Sałatka ta to świetna propozycja dietetycznego dania – na wiosnę w sam raz;) Poza niską kalorycznością jej zaletą jest duża zawartość składników odżywczych w które bogate są warzywa,
jogurt,
jajko i
tuńczyk oraz jej lekkostrawność, która sprawi że po zjedzeniu takiej sałatki np. na kolację nie będą nas trapić dolegliwości żołądkowe (jak uczucie ciężkości, wzdęcia itp.)Równie dobrze jak w harmonogramie diety sprawdzi się również na Wielkanocnym
stole – jest kolorowa, lekka i pożywna!Do przygotowania sałatki potrzebne będą:100 g
tuńczyka w zalewie (nierozdrobnionego)1/2 puszki
groszku konserwowego6 plastrów świeżego
ogórka3 liście
sałaty lodowej1
jajko ugotowane na twardoSos100 ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
musztardy np. dijonsok z 1/3
cytryny1/2 pęczka
koprusól,
pieprz do smaku
Jogurt naturalny łączymy z
sokiem z cytryny,
musztardą i posiekanym
koprem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. I sos gotowy! ;]Przygotowanie sałatkiOdrywamy liście z
sałaty i płuczemy je pod zimną, bieżącą
wodą, uważając by ich nie połamać.
Sałatka ładnie się prezentuje podana właśnie na całych liściach
sałaty. Liście układamy na talerzu lub półmisku.
Ogórka myjemy i kroimy w skośne plastry. Plastry układamy na sałacie.Otwieramy
groszek z puszki (latem można zastąpić go świeżym – jest o niebo lepszy od konserwowego).
Groszek płuczemy i rozsypujemy na sałacie i świeżym
ogórku.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy w dłoniach i układamy na pozostałych składnikach.
Jajko wcześniej ugotowane na twardo obieramy z łupinki, kroimy na ćwiartki i układamy dekoracyjnie na pozostałych składnikach.Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i dekorujemy
szczypiorkiem.I gotowe!