Wykonanie

Kanapki na
ciemnym pieczywie z
pastą z makreli to urozmaicona forma tradycyjnego polskiego śniadania czyli kanapek niezwykle popularnych na
polskich stołach. Nie ma chyba osoby która nie jadłaby
pasty z makreli. Ja ten przepis wzbogaciłam o
kiszone ogórki, a wysokokaloryczny
majonez zastąpiłam jego dietetycznym zamiennikiem czyli
jogurtem naturalnym:), dzięki
czemu dzień zaczynamy pożywnym śniadaniem ale bez zbędnych kalorii !!!około 8 kromek
żytniego pieczywa1
wędzona makrela około 200-300 g1
cebula szalotka ze
szczypiorem1 duży
ogórek kiszony2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
musztardy dijonszczypta
solipieprzoliwki,
rzodkiewka,
rukola do dekoracjiPodane składniki wystarczą do przygotowania 8 kanapek na
żytnim pieczywiePrzygotowanie pasty
Makrelę oddzielamy od skóry, rozdzielamy na pół po długości i wyjmujemy szkielet. Następnie rozdrabniamy w dłoniach rybie
mięso usuwając jednocześnie ości.
Ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę , podobnie czynimy z
szalotką.
Szczypior kroimy w skośne paski.Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy
jogurt naturalny,
musztardę, odrobinę
soli i
pieprz, najlepiej świeżo zmielony i wszystko dokładnie mieszamy.Pasta gotowa. Pozostaje jedynie posmarowanie nią
chleba i udekorowanie
oliwkami,
rukolą bądż
rzodkiewkąŻyczę smacznego!




