ßßß
Kanapki na ciemnym pieczywie z pastą z makreli to urozmaicona forma tradycyjnego polskiego śniadania czyli kanapek niezwykle popularnych na polskich stołach. Nie ma chyba osoby która nie jadłaby pasty z makreli. Ja ten przepis wzbogaciłam o kiszone ogórki, a wysokokaloryczny majonez zastąpiłam jego dietetycznym zamiennikiem czyli jogurtem naturalnym:), dzięki czemu dzień zaczynamy pożywnym śniadaniem ale bez zbędnych kalorii !!!około 8 kromek żytniego pieczywa1 wędzona makrela około 200-300 g1 cebula szalotka ze szczypiorem1 duży ogórek kiszony2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka musztardy dijonszczypta solipieprzoliwki, rzodkiewka, rukola do dekoracjiPodane składniki wystarczą do przygotowania 8 kanapek na żytnim pieczywiePrzygotowanie pastyMakrelę oddzielamy od skóry, rozdzielamy na pół po długości i wyjmujemy szkielet. Następnie rozdrabniamy w dłoniach rybie mięso usuwając jednocześnie ości.Ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę , podobnie czynimy z szalotką. Szczypior kroimy w skośne paski.Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, musztardę, odrobinę soli i pieprz, najlepiej świeżo zmielony i wszystko dokładnie mieszamy.Pasta gotowa. Pozostaje jedynie posmarowanie nią chleba i udekorowanie oliwkami, rukolą bądż rzodkiewkąŻyczę smacznego!



