ßßß Cookit - przepis na Farfalle z domowym pesto

Farfalle z domowym pesto

nazwa

Wykonanie

Makaron pełnoziarnisty – właściwości
Makarony są źródłem węglowodanów – czyli energii potrzebnej naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wybierając makarony starajmy się aby były one z mąki z pełnego przemiału – takie makarony stanowią cenne źródło błonnika, witamin oraz złożonych węglowodanów, dłużej spalanych przez nasz organizm dzięki czemu dłużej czujemy się syci po takiej porcji pasty. Jeśli makaron który wybierzemy z pewnych względów będzie z mąki oczyszczonej to starajmy się aby dodatki do niego były jak najbardziej wartościowe żywieniowo, czyli bogate w pełnowartościowe białko (mięso, ser) oraz witaminy i przeciwutleniacze (natka pietruszki, pesto, pomidory).
200 g makaronu farfalle
50 g suszonych pomidorów
200 g mięsa wieprzowego (schab, łopatka, szynka) lub drobiowego (pierś, polędwiczka)
3 łyżki pesto (tu znajdziesz przepis na domowe pesto)
1 garść natki pietruszki
15-20 g startego parmezanu
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Podane składniki wystarczą do przygotowania makaronu dla 2-3 osób.
Przygotowanie
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, pamiętając, aby użyć odpowiedniej ilości wody – to gwarantuje uzyskanie makaronu al dente. Przyjmuje się, że na 100 g makaronu należy użyć 1 litr wody.
Wieprzowinę lub drób kroimy w cienkie paski, doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, ostrą papryką i grillujemy jeśli mamy do dyspozycji grilla elektrycznego lub smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po obsmażeniu przykrywamy i dusimy do miękkości.
Ugotowany makaron łączymy z pesto i porcjujemy na talerze.
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobne paski. Układamy na makaronie, obok układamy paski mięsa. Całość posypujemy startym parmezanem oraz drobno posiekaną natką pietruszki
I gotowe.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/farfalle-z-domowym-pesto