ßßß
Makaron pełnoziarnisty – właściwościMakarony są źródłem węglowodanów – czyli energii potrzebnej naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wybierając makarony starajmy się aby były one z mąki z pełnego przemiału – takie makarony stanowią cenne źródło błonnika, witamin oraz złożonych węglowodanów, dłużej spalanych przez nasz organizm dzięki czemu dłużej czujemy się syci po takiej porcji pasty. Jeśli makaron który wybierzemy z pewnych względów będzie z mąki oczyszczonej to starajmy się aby dodatki do niego były jak najbardziej wartościowe żywieniowo, czyli bogate w pełnowartościowe białko (mięso, ser) oraz witaminy i przeciwutleniacze (natka pietruszki, pesto, pomidory).200 g makaronu farfalle50 g suszonych pomidorów200 g mięsa wieprzowego (schab, łopatka, szynka) lub drobiowego (pierś, polędwiczka)3 łyżki pesto (tu znajdziesz przepis na domowe pesto)1 garść natki pietruszki15-20 g startego parmezanusól, pieprz, ostra papryka do smakuPodane składniki wystarczą do przygotowania makaronu dla 2-3 osób.PrzygotowanieMakaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, pamiętając, aby użyć odpowiedniej ilości wody – to gwarantuje uzyskanie makaronu al dente. Przyjmuje się, że na 100 g makaronu należy użyć 1 litr wody.Wieprzowinę lub drób kroimy w cienkie paski, doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, ostrą papryką i grillujemy jeśli mamy do dyspozycji grilla elektrycznego lub smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po obsmażeniu przykrywamy i dusimy do miękkości.Ugotowany makaron łączymy z pesto i porcjujemy na talerze.Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobne paski. Układamy na makaronie, obok układamy paski mięsa. Całość posypujemy startym parmezanem oraz drobno posiekaną natką pietruszkiI gotowe.



