Czas przygotowania: 10minutPrzez Agnieszka 20 kwietnia 2015Zastanawiacie się czasami co zrobić z ryżem, który został Wam z poprzedniego dnia?Dziś proponuję zrobić z niego puddingryżowy. Można go zjeść zarówno jako deser z owocami, jak również na śniadanie.Składnikiugotowany na sypko brązowy ryż - 2 szklanki (ja użyłam jaśminowy)mlego roślinne - 4 szklanki (ja użyłam pół na pół mleka z nerkowców i z migdałów)wanilia - 2 łyżeczkicukier trzcinowy - 1/2 szklankiskrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana - 4 łyżkicunamon - 1/2 łyżeczkizmielona kolędra - 1/2 łyżeczkikardamon - 1 łyżeczkasok z cytryny - 2 łyżkiInstrukcje1. Mleko, wanilię, cukier i przyprawy mieszamy dokładnie ze skrobią kukurydzianą (lub mąką ziemniaczaną).2. Do garnka wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy mieszankę z mleka i przypraw, i gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zacznie przypominać konsystencją budyń. Doprowadzamy do wrzenia na około 2 minuty.3. Po zdjęciu z ognia dodajemy 2 łyżki świeżego soku cytrynowego i dokładnie mieszamy.Pudding wlewamy do wypłukanych zimną wodą salaterek lub szklanek.Kiedy ostygnie, dekorujemy musem owocowym lub świeżymi owocami. Palce lizać!