Wykonanie

Frużelina jest fantastycznym
dodatkiem do ciast, deserów,
lodów, gofrów,
kaszki manny, jaglanej, kluseczek, placków,
bezy i do czego jeszcze tam byśmy chcieli.Składniki:500 g
jagód150 ml
wody140 g
cukru trzcinowego25 g
mąki ziemniaczanejkilka kropli
soku z cytryny3-4 małe słoiczkiWsyp
jagody do garnka, zalej
wodą, dodaj
cukier i podgrzewaj do chwili, aż
woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Wsyp
mąkę, porządnie wymieszaj i dosmacz
sokiem z cytryny. Konsystencja frużeliny powinna przypominać
kisiel. Nie może być zbyt mocna galaretowata ani zbyt mocno lejąca. W razie czego zawsze można dosypać jeszcze odrobinę
mąki. Frużelinę przelej do słoiczków, zakręć i ustaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.