ßßß Cookit - przepis na Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa

nazwa

Wykonanie

Frużelina jest fantastycznym dodatkiem do ciast, deserów, lodów, gofrów, kaszki manny, jaglanej, kluseczek, placków, bezy i do czego jeszcze tam byśmy chcieli.
Składniki:
500 g jagód
150 ml wody
140 g cukru trzcinowego
25 g mąki ziemniaczanej
kilka kropli soku z cytryny
3-4 małe słoiczki
Wsyp jagody do garnka, zalej wodą, dodaj cukier i podgrzewaj do chwili, aż woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Wsyp mąkę, porządnie wymieszaj i dosmacz sokiem z cytryny. Konsystencja frużeliny powinna przypominać kisiel. Nie może być zbyt mocna galaretowata ani zbyt mocno lejąca. W razie czego zawsze można dosypać jeszcze odrobinę mąki. Frużelinę przelej do słoiczków, zakręć i ustaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/07/fruzelina-jagodowa.html