Wykonanie

Błyskawiczny obiad na upalne dni lata. Choć ponoć jesteśmy jedyną nacją, która
jada makaron na słodko - uwielbiam go, a szczególnie z
jagodami. Danie to równie chętnie jedzą dzieci. Ideałem byłby
makaron domowy, ale danie już nie byłoby tak niekłopotliwe i szybkie. Zatem kupujemy dobry
makaron i robimy sosik
jagodowy. Z dodatkiem
jogurtu danie jest naprawde sycące. Przepis może banalny, ale możemy wykorzystać w tym daniu
jagody, a
jagód nigdy za wiele. Szczególnie dla tych ,którzy całe godziny spędzają przed ekranem komputera. Przeczytajcie jakim dobrodziejstwem są
jagody dla naszego zdrowia i naszych oczu tutaj: klikSkładniki na 2 porcje:
makaron tagliatelle 250 g (lub każdy inny, ulubiony)250 g
jagód200 g
jogurtu greckiego3 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej
wody wg przepisu na opakowaniuW tym czasie przygotować sos
jagodowy. Do rondelka wrzucić umyte, przebrane i dobrze umyte i odsączone
jagody. Garstkę
jagód zostawić do przybrania dania. Zasypać
cukrem ,dodać
sok z cytryny. Podgrzać i gotować na małym ogniu kilka minut. Gdy sosik będzie za rzadki, odparować przez następnych kilka minut do porządanej konsystencji.Odcedzić
makaron. Wyłożyć
makaron na talerze, następnie porcje sosu
jagodowego, na koniec przybrać
jogurtem greckim i udekorować
jagodami oraz szczyptą
cukru trzcinowego. Życzę smacznego!UWAGI : Zimą też możesz cieszyć się tym pysznym
makaronem na słodko, gdy przygotujesz pasteryzowane
jagody w słoiczkach. Po przepis zapraszam: tutaj .