Wykonanie
Dlaczego smoothie
jagodowe jest idealne dla okularników? Bo okulistka zawsze mi powtarzała, że osoby z problemami ze wzrokiem powinny jeść dużo
jagód i
borówek. Pamiętam z podstawówki i gimnazjum, że
jagód po prostu nie znosiłam, a borówki? Hm.. nie przypominam sobie, żeby w ogóle można było je wtedy kupić :) A teraz na starość, jak wzrok już się posypał, trzeba się trochę ratować i "przyjmować" pod różnymi postaciami, bo same
jagody bez żadnych dodatków jakoś nadal do mnie nie przemawiają. A przecież jakoś głupio łykać
jagody w tabletkach, kiedy tyle świeżych leży na straganach!Toteż miksuję, bo w takiej formie mi smakują. Dziś z Braunem (MQ535) ukręciłam lekkie smoothie na drugie śniadanie. Do koktajli ostatnio wybieram zawsze
jogurt, bo jest zdrowy i można go dodać nawet więcej niż w przepisie. A dosłodziłam
miodem od mazurskich pszczół :)Stopień trudności: łatwe.Składniki (2 porcje):- 150 gramów
jagód- 3 kopiaste łyżki
jogurtu greckiego + po łyżeczce do dekoracji-
miód do smaku** użyłam około 0,5 łyżki
miodu malinowego - możesz użyć dowolnego, można zastąpić go też dowolnym innym "czymś słodkim", ja najbardziej lubię
miód, bo jest zdrowy i naturalnyPrzygotowanie:1.
Jagody opłucz na sitku zimną
wodą, powybieraj ewentualne listki.2. Wrzuć do blendera, dodaj
jogurt i
miód, dokładnie zmiksuj. Sprawdź czy smoothie jest odpowiednio słodkie.3. Przelej do dwóch niedużych szklanek, wyłóż na wierzch po łyżeczce
jogurtu.
