ßßß Cookit - przepis na Zupa truskawkowa z jogurtem

Zupa truskawkowa z jogurtem

nazwa

Wykonanie

Lekka, smaczna, idealna na lato zupa z truskawek. Oczywiście, poza sezonem możemy użyć mrożonych owoców i cieszyć się atmosfera lata przez cały rok. Możemy podać ją z makaronem lub kluseczkami z naleśników .
1 kg truskawek
1 szklanka wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
cukier do smaku
200 g gęstego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
200 g makaronu "kokardki'
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Truskawki pozbawiamy listków i dokładnie myjemy. Ucieramy w malakserze lub za pomocą blendera na gładkie puree.
Puree truskawkowe przelewamy do garnka (trochę puree można odłożyć do dekoracji zupy na talerzach), dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką ziemniaczaną (można dodać więcej wody, jeśli zupa ma być rzadsza) i cukier (do smaku, w zależności od słodkości truskawek). Zagotowujemy, gotujemy ok. 5 minut.
Zdejmujemy garnek z palnika.
Do jogurtu wlewamy najpierw kilka łyżek ciepłej zupy, mieszamy, następnie wlewamy jogurt do zupy i całość mieszamy.
Zupę podajemy na ciepło lub na zimno, z makaronem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/07/Zupa-truskawkowa-z-jogurtem.html