Wykonanie
Lekka, smaczna, idealna na lato zupa z
truskawek. Oczywiście, poza sezonem możemy użyć
mrożonych owoców i cieszyć się atmosfera lata przez cały rok. Możemy podać ją z
makaronem lub kluseczkami z naleśników .
1 kg
truskawek1 szklanka
wody + 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
soku z cytrynycukier do smaku200 g gęstego
jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego200 g
makaronu "kokardki'1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.2.
Truskawki pozbawiamy listków i dokładnie myjemy. Ucieramy w malakserze lub za pomocą blendera na gładkie puree.Puree
truskawkowe przelewamy do garnka (trochę puree można odłożyć do dekoracji zupy na talerzach), dodajemy
sok z cytryny,
wodę z
mąką ziemniaczaną (można dodać więcej
wody, jeśli zupa ma być rzadsza) i
cukier (do smaku, w zależności od słodkości
truskawek). Zagotowujemy, gotujemy ok. 5 minut.Zdejmujemy garnek z palnika.Do
jogurtu wlewamy najpierw kilka łyżek ciepłej zupy, mieszamy, następnie wlewamy
jogurt do zupy i całość mieszamy.Zupę podajemy na ciepło lub na zimno, z
makaronem.