ßßß Cookit - przepis na Frużelina truskawkowa czyli owoce w żelu

Frużelina truskawkowa czyli owoce w żelu

nazwa

Wykonanie

Szaleństwo truskawkowe trwa. Kupiłam na rynku 10 kg truskawek i działałam całe dwa dni, zaplanowałam cały weekend pracowity. Zrobiłam dżemik, zamroziłam truskawki na lody, część zjedliśmy na obiad z makaronem a z reszty zrobiłam jeszcze frużelinę, takie owoce w żelu. Świetnie pasują do naleśników, twarożku, lodów, placków czy gofrów. Frużelina nie jest tak bardzo lejąca, raczej bardziej gęsta. I wyszła bardzo pyszna. Tak więc ja zrobiłam kilka słoiczków, z podanych składników wyszły mi 4 słoiki od dżemu i 5 takich mniejszych jak na zdjęciu.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1,5 kg truskawek
- 400-500 g cukru
- 400 ml wody
- 130 g mąki ziemniaczanej + 150 ml wody
Wykonanie:
Truskawki obieramy z szypułek, kroimy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z cukrem i dolewamy 400 ml wody, gotujemy 20-30 minut. Truskawki mają puścić sok, ale całkowicie się nie rozgotować. W tym czasie przygotowujemy słoiki, muszą być wcześniej wyparzone razem z zakrętkami. Następnie w 150 ml zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek, chwilę mieszamy i gorącą frużelinę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/06/fruzelina-truskawkowa-czyli-owoce-w-zelu.html