ßßß Cookit - przepis na Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Przepis na taką pyszną frużelinę znalazłam tutaj . Polecam...ja na pewno zrobię jeszcze...bo z tej porcji to jak na moich smakoszy to będzie ciut za mało..
2 kg truskawek - bardzo dojrzałych
40 dkg cukru trzcinowego lub białego [ilość cukru można dać według siebie]
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml zimnej wody
Truskawki umyć, odszypułkować.Połowę pokroić na pół, drugą połowę na ćwiartki.P ołówki truskawek i cukier gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.Następnie dodać resztę truskawek i pogotować około 5 minut już na większym ogniu, cały czas mieszając, d odać dokładnie rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i całość zagotować [cały czas mieszając].Całość ma mieć kisielowatą konsystencję.Go rące nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/06/1343-fruzelina-truskawkowa.html