Wykonanie
Przepis na taką pyszną frużelinę znalazłam tutaj . Polecam...ja na pewno zrobię jeszcze...bo z tej porcji to jak na moich smakoszy to będzie ciut za mało..
2 kg
truskawek - bardzo dojrzałych40 dkg
cukru trzcinowego lub białego [ilość
cukru można dać według siebie]3 łyżki
mąki ziemniaczanej100 ml zimnej
wodyTruskawki umyć, odszypułkować.Połowę pokroić na pół, drugą połowę na ćwiartki.P ołówki
truskawek i
cukier gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.Następnie dodać resztę
truskawek i pogotować około 5 minut już na większym ogniu, cały czas mieszając, d odać dokładnie rozpuszczoną w wodzie
mąkę ziemniaczaną i całość zagotować [cały czas mieszając].Całość ma
mieć kisielowatą konsystencję.Go
rące nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały.