ßßß
Składniki:1 1/2 szklanki czarnej porzeczki (u mnie mrożona, ale można użyć również tej ze słoików, itp.)2 łyżki mąki ziemniaczanej1 1/3 litra wody1 szklanka truskawekopcjonalnie 1 łyżka cukruPrzygotowanie:Porzeczki zalewamy wodą (około 1/2 litra) i gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty. Następnie ściągamy z palnika i przecedzamy przez sitko. Czysty sok wlewamy z powrotem do garnka. Około 2 łyżki (odsączonych) owoców blendujemy, i dodajemy do soku porzeczkowego. Następnie dodajemy pozostałą wodę (bez jednej szklanki, w której rozrabiamy mąkę ziemniaczaną) i cukier. Stawiamy na palniku i gotujemy. Gdy nasz "sok porzeczkowy" się zagotuje, dolewamy powoli (ciągle mieszając) mąkę ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze chwilę (aż uzyskamy pożądaną konsystencję kisielu). Pod koniec dorzucamy truskawki (u mnie kilka całych, reszta drobniej pokrojonych). Mieszamy delikatnie i podajemy.SmacznegoW owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarne-porzeczki-wlasciwosci-zdrowotne_41764.htmW owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarne-porzeczki-wlasciwosci-zdrowotne_41764.html