ßßß
500 gram truskawekszklanka wody100 gram cukrułyżeczka soku z cytryny5 łyżeczek mąki ziemniaczanejTruskawki pozbawione szypułek pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, dodać 3/4 szklanki wody (200ml) i sok z cytryny.Całość podgrzać aż truskawki zrobią się miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie.Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Mączny roztwór wlać do truskawek ciągle je mieszając.Podgrzewać chwilę aż zgęstnieje.Frużelinę jeszcze gorącą przełożyć do wyparzonych słoiczków, porządnie zakręcić i odstawić do góry dnem.Ostudzoną można przełożyć do chłodnej piwnicy lub lodówki.Frużelina idealna jest do gofrów, placuszków, deserów czy do podjadania :)