ßßß
Majówka majówką, a mną targa dziś pewna refleksja: jak szeroki zasięg może mieć podłość ludzka... Czy ludzie tę cechę tak naprawdę mają od zawsze i skrzętnie ją pielęgnują czy może to życie ją w nich kształtuje...? Czy szczęście innych denerwuje ich tak bardzo, że muszą je niszczyć z premedytacją czy też są tą podłością przesiąknięci do szpiku kości i wszelkie swe działania realizują nieświadomie... ? Ciężki to temat... macie jakieś swoje przemyślenia?A tak bardziej majókowo, to dziś mój tata obchodził swe kolejne urodziny - kameralnie, w gronie najbliższych... A ponieważ nie przepada on za tortami i ciastami z kremem, to przygotowałam mu taką oto rabarbarową niespodziankę :-)SKŁADNIKIbiszkopt:7 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki kakaododatkowo:ok. 1/2 kg rabarbaru5 łyżek cukru1 łyża cukru z wanilią1/2 łyżeczki cynamonuszczypta kardamonu
Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm, a następnie zasypujemy cukrem i przyprawami, mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 minut. Następnie odsączamy z wytworzonego soku i rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki i kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy z rabarbarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Następnie wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i upuszczamy go wraz z tortownicą z wysokości ok. 60 cm (tak jak zawsze w przypadku biszkoptu rzucanego). Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy aż wystygnie.Zimne ciasto wyjmujemy z tortownicy i odwracamy spodem do góry. Najlepiej jeśli odwrócicie z całą tortownicą i dopiero potem ją zdejmiecie - potraktowany wysoką temperaturą rabarbar jest po prostu rzadki i wygląda bardziej jak owocowa polewa niż kawałki owoców ;-) Wierzch możecie też posypać delikatnie cukrem pudrem - rozpuści się w soku i powierzchnia stanie się błyszcząca :-)