Wykonanie

Majówka majówką, a mną targa dziś pewna refleksja: jak szeroki zasięg może
mieć podłość ludzka... Czy ludzie tę cechę tak naprawdę mają od zawsze i skrzętnie ją pielęgnują czy może to życie ją w nich kształtuje...? Czy szczęście innych denerwuje ich tak bardzo, że muszą je niszczyć z premedytacją czy też są tą podłością przesiąknięci do
szpiku kości i wszelkie swe działania realizują nieświadomie... ? Ciężki to temat... macie jakieś swoje przemyślenia?A tak bardziej majókowo, to dziś mój tata obchodził swe kolejne urodziny - kameralnie, w gronie najbliższych... A ponieważ nie przepada on za
tortami i ciastami z kremem, to przygotowałam mu taką oto
rabarbarową niespodziankę :-)SKŁADNIKI
biszkopt:7
jajek1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki
kakaododatkowo:ok. 1/2 kg
rabarbaru5 łyżek
cukru1 łyża
cukru z
wanilią1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
kardamonu
Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm, a następnie zasypujemy
cukrem i
przyprawami, mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 minut. Następnie odsączamy z wytworzonego soku i rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo
cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym
żółtku. Obie
mąki i
kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy z
rabarbarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Następnie wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i upuszczamy go wraz z tortownicą z wysokości ok. 60 cm (tak jak zawsze w przypadku
biszkoptu rzucanego). Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy aż wystygnie.Zimne ciasto wyjmujemy z tortownicy i odwracamy
spodem do góry. Najlepiej jeśli odwrócicie z całą tortownicą i dopiero
potem ją zdejmiecie - potraktowany wysoką temperaturą
rabarbar jest po prostu rzadki i wygląda bardziej jak owocowa polewa niż kawałki
owoców ;-) Wierzch możecie też posypać delikatnie
cukrem pudrem - rozpuści się w soku i powierzchnia stanie się błyszcząca :-)