Wykonanie
Smaki jesiennego
sadu...

Dobry, szybki, zdrowy deser na poprawę nastroju dla dorosłych i na chwilę słodkości dla dzieci. Aby zrobić
kisiel, nie trzeba sięgać po torebkę ze sklepu pełną sztucznych barwników i konserwantów. Przygotowanie
kisielu w domu jest banalnie proste, wystarczą
owoce i odrobina
mąki ziemniaczanej. Jeśli mamy słodkie
owoce, nie trzeba go dodatkowo słodzić. U mnie dziś
kisiel w jesiennym klimacie z
jabłkami i
cynamonem, ale można go zrobić z praktycznie każdego rodzaju
owoców. Polecam także
truskawkowy,
jagodowy i malinowy - te
owoce można dodać do deseru w całości. Domowy
kisiel można też zrobić na bazie
soku owocowego lub
konfitury owocowej.Składniki (na dwie porcje):2 duże
jabłka,pół łyżeczki
cynamonu,2 szklanki
wody,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,2 łyżki
cukru trzcinowego lub
miodu,łyżka
soku z cytryny.Jak to zrobić?Umyte
jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.Do garnka wlewamy półtorej szklanki
wody i dodajemy starte
jabłka oraz
cynamon, gotujemy przez kilka minut do wrzenia.Pozostałe pół szklanki
wody mieszamy intensywnie z 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej, następnie wlewamy stopniowo do gotujących się
jabłek ciągle mieszając. Gotujemy
kisiel jeszcze minutę do wrzenia. Słodzimy
cukrem lub
miodem - po delikatnym przestudzeniu, mieszamy.Po ugotowaniu do
kisielu dodajemy też odrobinę
soku z cytryny. Ja ozdobiłam go jeszcze laską
cynamonu.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)