ßßß Cookit - przepis na Domowy kisiel jabłkowy

Domowy kisiel jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Smaki jesiennego sadu...
Dobry, szybki, zdrowy deser na poprawę nastroju dla dorosłych i na chwilę słodkości dla dzieci. Aby zrobić kisiel, nie trzeba sięgać po torebkę ze sklepu pełną sztucznych barwników i konserwantów. Przygotowanie kisielu w domu jest banalnie proste, wystarczą owoce i odrobina mąki ziemniaczanej. Jeśli mamy słodkie owoce, nie trzeba go dodatkowo słodzić. U mnie dziś kisiel w jesiennym klimacie z jabłkami i cynamonem, ale można go zrobić z praktycznie każdego rodzaju owoców. Polecam także truskawkowy, jagodowy i malinowy - te owoce można dodać do deseru w całości. Domowy kisiel można też zrobić na bazie soku owocowego lub konfitury owocowej.
Składniki (na dwie porcje):
2 duże jabłka,
pół łyżeczki cynamonu,
2 szklanki wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu,
łyżka soku z cytryny.
Jak to zrobić?
Umyte jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i dodajemy starte jabłka oraz cynamon, gotujemy przez kilka minut do wrzenia.
Pozostałe pół szklanki wody mieszamy intensywnie z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, następnie wlewamy stopniowo do gotujących się jabłek ciągle mieszając. Gotujemy kisiel jeszcze minutę do wrzenia. Słodzimy cukrem lub miodem - po delikatnym przestudzeniu, mieszamy.
Po ugotowaniu do kisielu dodajemy też odrobinę soku z cytryny. Ja ozdobiłam go jeszcze laską cynamonu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/09/domowy-kisiel-jabkowy.html