Wykonanie
Wyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam
szynkę rolowaną z
filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno.
SKŁADNIKI:1,5 kg
szynki wieprzowe1 kg
filetu z indykapół
papryki czerwonej1 łyżka
majeranku ,1/2 łyżki1 łyżeczka
pieprzuprzyprawa do
indyka1/2 łyżki
soli2 łyżki
oliwy3 ząbki
czosnkuWYKONANIE.
Szynkę płuczemy. Przecinamy przez połowę na trzy części nie przecinając końca. tak by powstał jeden duży płat, który rozbijamy.Z
oliwy,
ziół,
soli,
pieprzu robimy marynatę obtaczamy w niej
szynkę odstawiamy na dobę.
Filet z indyka płuczemy, rozbijamy na płat, obtaczamy w
przyprawie do
indyka , zostawiamy na dobę.Na drugi dzień rozkładamy płat
szynki posypujemy zmiażdżonym ,
czosnkiem i pokrojoną w kostkę
papryką. jeśli ktoś nie lubi smaku
papryki, nie dodajemy jej do środka.
Na
szynkę układamy rozbity
filet z indyka i rolujemy.
Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy) i do do piekarnika na 15 min 200 stopni. Dalej pieczemy w 180 stopniach 2, 5 godziny. Od czasu d czasu obracamy pieczeń, polewamy wytworzonym podczas pieczenia płynem Będzie ładnie opieczona i nasączona w środku.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.