ßßß Cookit - przepis na Wędlina z Indyka

Wędlina z Indyka

nazwa

Wykonanie

Raczej nie jadamy wędlin, bo to co można dostać w sklepie w dzisiejszych czasach jakoś nas do tego nie zachęca. Chociaż przyznam, że w Polsce nie jest jeszcze aż tak źle i kiedy tam jesteśmy to bywamy częstymi gośćmi w sklepach mięsnych. W Anglii niestety nie jadłam jeszcze nigdy nic co by mi smakowało. Dlatego natykając się na przepis domowej wędlinki z indyka, byłam bardzo chętna do jej zrobienia.
Co prawda może nie jest to taka prawdziwa uwędzona wędlina, ale i tak jest bardzo dobra. Jak to mój Mąż powiedział "jak dojrzejże to smakuje jeszcze lepiej", bo z czasem coraz bardziej przechodzi przyprawami i nabiera smaku.
Można ją jeść nie tylko na kanapkach, a na przykład podać na ciepło do obiadu.
Składniki:
filet z indyka (u mnie 700 g)
2 łyżki czerwonej papryki
2 łyżki majeranku
łyżka soli
łyżka granulowanego czosnku
łyżka przyprawy do gyrosa
Wszystkie przyprawy wymieszać. Filet z indyka dokładnie umyć i osuszyć.
Ułożyć mięso na folii spożywczej. Dobrze natrzeć z obu stron przyprawami, nie pomijając żadnych zakamarków. Owinąć szczelnie folią.
Włożyć do rękawa do pieczenia i również szczelnie owinąć nim mięso.
Zabezpieczyć przewiązując sznurkiem lub tak jak ja można użyć gumek recepturek.
Tak przygotowane mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak by było całkowicie przykryte. Gotować pod przykrywką. Od momentu zawrzenia wody odliczając 50 minut (czas gotowania zależy od wielkości mięsa). Po upływie tego czasu wyłączyć palnik, ale mięso pozostawić jeszcze w garnku na 15 minut.
Wyjąc mięso. Odwinąć. Ułożyć na talerzu i szczelnie przykryć folią aluminiową. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy wystygnie wstawić do lodówki - najlepiej na noc żeby przeszło przyprawami i nabrało smaku.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/08/wedlinka-z-indyka.html