ßßß Cookit - przepis na Drobiowa mielonka z indyka na kanapki - szynkowar

Drobiowa mielonka z indyka na kanapki - szynkowar

nazwa

Wykonanie

Była, na kanapki, potrawka z kurczaka i mięsa mielonego wieprzowo-wołowego . A tym razem mielonka drobiowa z indyka. Bardzo podobna do potrawki. Jest w niej trochę mięsa drobiowego mielonego, trochę filetów z piersi indyka w kawałkach... Majeranek, papryka słodka, mielona. Mało soli, mało pieprzu. A po co dużo? :)
Szynka delikatna, lekka, a jednocześnie dobrze zwarta i wygodna do krojenia na krajalnicy.
Składniki na ok. 680 gramów gotowej mielonki:
500 gramów mielonego z indyka
400 gramów filetów z piersi indyka
1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki
2 płaskie łyżki majeranku
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
Mięso mielone przekładamy do salaterki
Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno)
Ubite filety kroimy w małe kawałki i przekładamy do mielonego mięsa
Wsypujemy majeranek, paprykę, sól i pieprz - całość bardzo dokładnie mieszamy, mocno uciskając, aż wszystkie składniki (szczególnie mięso) dobrze się połączą
Zagotowujemy wodę w dużym garnku tak, żeby się zmieścił szynkowar
Przygotowane mięso przekładamy do specjalnego woreczka, woreczek wkładamy do szynkowara i całość parzymy na bardzo małym ogniu 2,5h od momentu osiągnięcia przez mięso 70-85 stopni C (woda ma mieć przez cały czas parzenia 95 stopni C)
Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie umieszczamy go w lodówce na kilka godzin (u mnie na całą noc, u mnie ok. 8h)
Wyjmujemy mielonkę z lodówki, a po wyciągnięciu z szynkowara - zachwycamy się jej smakiem :)
Na zdrowie:)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/drobiowa-mielonka-na-kanapki-z-indyka.html