ßßß
Składniki na ok. 680 gramów gotowej mielonki:500 gramów mielonego z indyka400 gramów filetów z piersi indyka1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki2 płaskie łyżki majeranku1 płaska łyżeczka pieprzu1 płaska łyżeczka soli
Mięso mielone przekładamy do salaterkiFilety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno)
Ubite filety kroimy w małe kawałki i przekładamy do mielonego mięsa
Wsypujemy majeranek, paprykę, sól i pieprz - całość bardzo dokładnie mieszamy, mocno uciskając, aż wszystkie składniki (szczególnie mięso) dobrze się połączą
Zagotowujemy wodę w dużym garnku tak, żeby się zmieścił szynkowarPrzygotowane mięso przekładamy do specjalnego woreczka, woreczek wkładamy do szynkowara i całość parzymy na bardzo małym ogniu 2,5h od momentu osiągnięcia przez mięso 70-85 stopni C (woda ma mieć przez cały czas parzenia 95 stopni C)

Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie umieszczamy go w lodówce na kilka godzin (u mnie na całą noc, u mnie ok. 8h)Wyjmujemy mielonkę z lodówki, a po wyciągnięciu z szynkowara - zachwycamy się jej smakiem :)
Na zdrowie:)