Wykonanie
Była, na kanapki, potrawka z
kurczaka i
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego . A tym razem
mielonka drobiowa z
indyka. Bardzo podobna do potrawki. Jest w niej trochę
mięsa drobiowego mielonego, trochę
filetów z piersi indyka w kawałkach...
Majeranek,
papryka słodka, mielona. Mało
soli, mało
pieprzu. A po co dużo? :)
Szynka delikatna, lekka, a jednocześnie dobrze zwarta i wygodna do krojenia na krajalnicy.
Składniki na ok. 680 gramów gotowej
mielonki:500 gramów mielonego z
indyka400 gramów
filetów z piersi indyka1 płaska łyżka słodkiej, mielonej,
czerwonej papryki2 płaskie łyżki
majeranku1 płaska łyżeczka
pieprzu1 płaska łyżeczka
soliMięso mielone przekładamy do salaterkiFilety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno)
Ubite filety kroimy w małe kawałki i przekładamy do
mielonego mięsaWsypujemy
majeranek,
paprykę,
sól i
pieprz - całość bardzo dokładnie mieszamy, mocno uciskając, aż wszystkie składniki (szczególnie
mięso) dobrze się połączą
Zagotowujemy
wodę w dużym garnku tak, żeby się zmieścił
szynkowarPrzygotowane
mięso przekładamy do specjalnego woreczka, woreczek wkładamy do
szynkowara i całość parzymy na bardzo małym ogniu 2,5h od momentu osiągnięcia przez
mięso 70-85 stopni C (
woda ma
mieć przez cały czas parzenia 95 stopni C)
Po tym czasie wyjmujemy
szynkowar i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie umieszczamy go w lodówce na kilka godzin (u mnie na całą noc, u mnie ok. 8h)Wyjmujemy
mielonkę z lodówki, a po wyciągnięciu z
szynkowara - zachwycamy się jej smakiem :)
Na zdrowie:)