ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z Indyka

Pieczeń z Indyka

nazwa

Wykonanie

< Zapiekanka z mielonym mięsem
Świeże warzywa z arabskim serem feta >
Pieczeń z Indyka
czas : marynowanie mięsa min.2h + pieczenie 1h20m
Składniki:
– 1 filet z indyka ok. 1kg
– trochę oliwy
przyprawy: sól, pieprz ,czosnek, papryka słodka,majeranek
– rękaw do pieczenia foliowy
Wykonanie:
Filet z indyka myjemy, sporządzamy do niego marynatę w której poleży min.2 h a najlepiej macerować go całą noc w lodówce, wtedy będzie bardziej kruchy.
Marynata:
Oliwę wymieszać z przyprawami, indyka dokładnie natrzeć w marynacie i zostawić w tej samej misce na min 2 h, lub cała noc w lodówce.
Obsmażam szybko każdą stronę indyka na rozgrzanej patelni z oliwą, aby się zrumieniło na wierzchu oraz by zamknąć pory mięsa, aby cała soczystość w nim pozostała.
Pieczenie:
Filet z indyka włożyć do foliowego rękawa do pieczenia ( dostępny bez problemu w sklepach) Rękaw powoduje że, mięso nie wysycha i jest soczyste po upieczeniu. Indyka w rękawie przełożyć do dowolnego naczynia do pieczenia.
Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku na środkowej półce w temp.180 C przez ok. 1h20m.
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Zapiekanka z mielonym mięsem
Świeże warzywa z arabskim serem feta >
Źródło:http://panikucharka.pl/dania-obiadowe/pieczen-indyka