Wykonanie
< Zapiekanka z mielonym
mięsemŚwieże warzywa z arabskim
serem feta >Pieczeń z
Indykaczas : marynowanie
mięsa min.2h + pieczenie 1h20m
Składniki:– 1
filet z indyka ok. 1kg– trochę
oliwy–
przyprawy:
sól,
pieprz ,
czosnek,
papryka słodka,
majeranek– rękaw do pieczenia foliowyWykonanie:
Filet z indyka myjemy, sporządzamy do niego marynatę w której poleży min.2 h a najlepiej macerować go całą noc w lodówce, wtedy będzie bardziej kruchy.Marynata:
Oliwę wymieszać z
przyprawami,
indyka dokładnie natrzeć w marynacie i zostawić w tej samej misce na min 2 h, lub cała noc w lodówce.Obsmażam szybko każdą stronę
indyka na rozgrzanej patelni z
oliwą, aby się zrumieniło na wierzchu oraz by zamknąć
pory mięsa, aby cała soczystość w nim pozostała.Pieczenie:
Filet z indyka włożyć do foliowego rękawa do pieczenia ( dostępny bez problemu w sklepach) Rękaw powoduje że,
mięso nie wysycha i jest soczyste po upieczeniu.
Indyka w rękawie przełożyć do dowolnego naczynia do pieczenia.Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku na środkowej półce w temp.180 C przez ok. 1h20m.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Zapiekanka z mielonym
mięsemŚwieże warzywa z arabskim
serem feta >