ßßß


Składniki:– 1 filet z indyka ok. 1kg– trochę oliwy– przyprawy: sól, pieprz ,czosnek, papryka słodka,majeranek– rękaw do pieczenia foliowyWykonanie:Filet z indyka myjemy, sporządzamy do niego marynatę w której poleży min.2 h a najlepiej macerować go całą noc w lodówce, wtedy będzie bardziej kruchy.Marynata:Oliwę wymieszać z przyprawami, indyka dokładnie natrzeć w marynacie i zostawić w tej samej misce na min 2 h, lub cała noc w lodówce.Obsmażam szybko każdą stronę indyka na rozgrzanej patelni z oliwą, aby się zrumieniło na wierzchu oraz by zamknąć pory mięsa, aby cała soczystość w nim pozostała.Pieczenie:Filet z indyka włożyć do foliowego rękawa do pieczenia ( dostępny bez problemu w sklepach) Rękaw powoduje że, mięso nie wysycha i jest soczyste po upieczeniu. Indyka w rękawie przełożyć do dowolnego naczynia do pieczenia.Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku na środkowej półce w temp.180 C przez ok. 1h20m.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Zapiekanka z mielonym mięsemŚwieże warzywa z arabskim serem feta >