Wykonanie
Zupa cebulowa jak każda ma swój niepowtarzalny smak. U mnie zupa krem. Polecam.


SKŁADNIKI5 - dużych
cebul4 ząbki
czosnku1 łyżka
masławywar z warzyw 1,5 litrałyżka
tymianku ,
sól ,
pieprz do smaku1 szklanka białego
wytrawnego winaszczypiorek do dekoracji15 dag
sera żółtego typu
chedderbułka np
bagietkaWYKONANIE
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Podduszamy na
maśle, aż będzie miękka i przezroczysta.Nie rumienimy, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodajemy
tymianek i
listek laurowy. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.Następnie zwiększamy ogień, by kolor
cebuli stał się złotobrązowy.Wlewamy
wino. Mieszamy, a gdy płyn odparuje, wlewamy gorący
wywar warzywny.Zupę gotujemy na małym ogniu mniej więcej ok. 15 minut, Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Na wierzch ścieramy
ser i tak zostawiamy. Sam się ładnie rozpuści w gorącymZ
bułki robimy grzanki. Kromki smarujemy z obu stron
masłem i zrumieniamy w tosterze.Zupę podajemy gorąca z grzankami posypana
szczypiorkiem
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.