Wykonanie
Nie mam najmniejszego pojęcia, od kogo nauczyliśmy się robić tą zupę, ale jest smaczna i pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustuSkładniki4 duże drobno posiekane
cebule1,5 litra
bulionu mięsnego (ten z kostki się w tym wypadku nie sprawdza)1,5 łyżki
mąki1/2 szklanki startego
żółtego sera albo
ser (np.
cheddar) w cienkich plasterka60 g
masła1 mały ząbek
czosnku1
bagietka, pokrojona na kromki
sól i
pieprz do smakuewentualnie
szczypiorek do dekoracjiPrzygotowaniePosiekaną
cebulę zeszklić na
maśle, do czasu aż zacznie zmieniać kolor.Dodać
mąkę, dobrze wymieszaći podsmażać jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dadać do
bulionu mięsnego, doprawić
solą i
pieprzem i gotować około 15 minut.Kromki
bagietki zgrillować na patelni.Zupę przelać do miseczek, na górze każdej porcji położyć po kromce zgrillowanej
bagietki i posypać startym
żółtym serem lub położyć plasterek
seraWstawić na 10 minut do piekarnika, aby
ser się rozpuścił.