Wykonanie
Wiem, że połączenie smaków w tej zupie może trochę zadziwiać. Ja też byłam nieco zdziwiona kiedy pierwszy raz go próbowałam. Ale jest świetnym rozwiązaniem jako przystawka dla gości.Składniki:4 pęczki
szczypiorku z
cebulką4 ząbki
czosnku4 soczyste
jabłkałyżka
masła250 ml białego
wytrawnego wina500 ml
śmietanki kremówki600 ml
bulionu warzywnego(polecam własnej roboty a nie z kostki)
sól,
pieprzgrzanki
ser żółtyWykonanie:
Cebulkę razem ze
szczypiorkiem siekam.
Jabłka obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam
masło i podsmażam
szczypiorek z
cebulką i
czosnkiem.Po paru minutach dodaje
jabłka i podsmażam całość jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dolewam
białego wina i czekam aż płyn odparuje.Całość składników przekładam do garnka. Dolewam
bulion i gotuję doprowadzając do wrzenia. Doprawiam
solą i
pieprzem. Całość zupy miksuję blenderem a następnie dodaję
śmietankę kremówkę.Grzanki rozkładam na papierze do pieczenia na kilka porcji (w zależności dla ilu osób szykujemy posiłek),
ser ścieram na tarce o grubych oczkach i nakładam na grzanki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 St.C. do momentu aż grzanki się zrumienią a
ser przypiecze.Zupę przelewam do talerzy. Na górę nakładam grzanki z
serem. I gotowe :)