Wykonanie
Ania: Przepis znaleźliśmy na stronie kotlet.tv Przy przyrządzaniu
halibuta trzeba pamiętać, że jego
mięso jest niesłychanie delikatne i przejmuje szybko smaki i zapachy przypraw, którymi go potraktujemy. Dla mnie
halibut to obok
łososia najpiękniejsza w smaku
ryba, a połączenie z
mlekiem kokosowym i całą gamą pachnących orientem i Tajlandią przypraw jest mistrzowskie. Bardzo świeże i sycące. Dla mnie to numer jeden spośród wszystkich przepisów na
halibuta jakie dotąd testowaliśmy. I coś czuje, że ciężko będzie pobić tą kompozycję.Kris: Tak Aniu. Przepis znaleźliśmy na stronie, o której piszesz jednak oryginalnie pochodzi on z restauracji InAzia, z warszawskiego hotelu Sheraton, a przepis znajduje się również na blogu szefów kuchni „ Akademia Klulinarna „. Zgadzam się w stu procentach, że
halibut gotowany w
mleku kokosowym jest najlepszy jaki do tej
pory jadłem. Niesamowite składniki sprawiają, że
mięso mojej ulubionej
ryby smakuje niebiańsko. W przepisie wykorzystany został galangal lub galanga (obydwie nazwy są poprawne), który możecie zastąpić
imbirem, jeżeli nie będziecie mogli go kupić. Natomiast listki
limonki można zastąpić skórką z
limonki. Żeby móc delektować się pełnią smaku, jakie
daje nam ten przepis należy użyć wszystkich podanych poniżej składników.Co potrzebujemy? –
Halibut gotowany w
mleku kokosowym500 g
halibuta1 szklanka ziaren
zielonego groszku (może być mrożony, w przypadku świeżego
groszku możemy pokusić się o obranie go z łupek)200 ml
mleka kokosowego1 łyżka
sosu rybnegoszczypta
cukru1
trawa cytrynowa2 centymetrowy kawałek galangi2 centymetrowy kawałek
imbiru2 listki
limonki kaffir3 końcówki
chili (dla osób lubiących pikantne potrawy można użyć więcej
papryczek chilli)3 gałązki
kolendry2 cm paski skórki z
limonki1 łyżka
wiórków kokosowychszczypta
białego pieprzuszczypta
soliDo dekoracji:kilka listków
kolendry namoczonych w zimnej wodzie1 listek
limonki kaffir3 cząstki
limonki (fileciki z
limonki)Co robimy:
Halibut gotowany w
mleku kokosowymHalibuta (bez skóry) kroimy w kostkę 3 na 3 centymetry i posypujemy
solą i
białym pieprzem.
Trawę cytrynową przekrawamy na pół tak, aby oddzielić miękką część od twardej. Miękką cześć kroimy bardzo drobno. Obieramy
imbir i galangę. Obierki po
imbirze zachowujemy, a obrany
imbir i galangę kroimy w drobną kosteczkę. Do rondelka wlewamy
mleko kokosowe i dodajemy do niego
sos rybny,
cukier,
trawę cytrynową, obierki po
imbirze, całe gałązki
kolendry, kawałki
chilli, jeden liść
limonki i gotujemy na małym ogniu do czasu aż
mleko kokosowe zredukuje się i będzie bardziej gęste. Można użyć całe
papryczki chilli, a nie tylko końcówki jednak pamiętajmy, aby przed użyciem pozbyć się pestek.Następnie łyżką do cedzenia wybieramy wszystkie składniki z
mleka kokosowego i dodajemy
imbir, galangę i
wiórka kokosowe.
Halibuta gotujemy go w
mleku kokosowym przez 3-5 minut z każdej strony zależnie od grubości naszych filetów.
Rybę przekładamy na talerz, a do
mleka kokosowego dodajemy
groszek. Gotujemy jeszcze przez minutę i tak powstałym sosem z
groszkiem polewamy naszego
halibuta.Dekorujemy paseczkami liści z
limonki, listkami
kolendry oraz cząstkami (filecikami) z
limonki.Dodatkowo do dekoracji możemy użyć świeżego
kokosa. W tym celu należy go wcześniej odpowiednio przygotować. Ścieramy go na drobnym oczku i układamy na papierze do pieczenia. Wysuszamy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 160 °C.
Halibut gotowany w
mleku kokosowym. Smacznego i czekamy na wasze opinie i oceny tej wykwintnej potrawy.Porady:–
imbir najlepiej obrać, a właściwie oskrobać przy pomocy łyżeczki,m a następnie wypłukać zimną
wodą.