Wykonanie
Dzisiaj mam coś dla wielbicieli serników i
owoców leśnych. Pyszny, puszysty sernik o bajecznym kolorze
jagód i
malin. Mama się nim zachwyciła, bo to pierwszy smakosz serników u nas w domu, ale trzeba przyznać, żciasto warte jest zachwytów...polecam przepis.

Składniki na ciasto:200 g
mąki,140 g zimnego
masła70 g
cukru pudru,2
żółtkaSkładniki na masę:750 g
twarogu śmietankowego President200 g
cukru5 jaj2 łyżki
mąki1 łyżka
soku z cytryny150 g mrożonych
jagód150 g mrożonych
malin1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoDodatkowo:
Owoce leśne mrożone (
jagody,
maliny,
jeżyny)listki
melisy100 g
czekolady mlecznej4 łyżki
śmietanki 36%
Sposób przygotowania:Zimne
masło posiekać nożem z
mąką, dodać
cukier i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na lodówki na 60 minut. Po tym czasie Ciasto podzielić na pół i rozwałkować. Jedną część umieścić w wysmarowanej
masłem i obcypanej bułą tortownicy o śr. 22cm i piec 12-15 minut w 180 C aż się lekko zarumieni.
Owoce rozmrozić i zmiksować. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym
żółtku aż powstanie puszysta masa.
Ser przełożyć do dużej miski, dodać utarte
masło,
buduń w proszku, zmiksowane
owoce, ekstrakt
waniliowy i połączyć na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę
serową wylać na podpieczony spód. Z pozostałego rozwałkowanego ciasta wyciąć radełkiem niewielkie trójkąty i obłożyć nimi ciasto dookoła, tak, aby na siebie zachodziły.

Sernik wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st..C i piec przez 85-90 minut. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie rozpuścić w kąpieli
wodnej czekoladę ze
śmietaną i polać nią sernik. Na lekko przestygniętej czekoladowej warstwie ułożyć
owoce i listki
melisy. Smacznego !