Dzisiaj zapraszam na pyszne śledziki, które na pewno zagoszcza u nas na Wigilijnym stole. Polecam zwolennikom mieszania smaków ostrych i słodkich.Chili i cebulą świetnie balansuja smak słodkich rodzynek i kwaskowatego granatu.Składniki:5 matiasów1 duża czerwona cebula1 granatpół papryczki chiligarść rodzyneksok z połowy cytryny1 łyżeczka miodu1 łyżeczka musztardy francuskiejpół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu1/3 szklanki olejuszczypta cukruwoda i pół szklanki mlekaSposób przygotowania:Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny.Po tym czasie osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojojną, przetartą cukremcebulę, ziarenka granatu, rodzynki i pokrojone drobniutko chili.W miseczce łączymy olej, miód, sok z cytryny i grubo zmielony pieprz.Tak przygotowanym sosem polewamu śledzie.Mieszamy i pozostawiamy na minimum kilkanaście minut dp polaczenia się smakow.Smacznego,