ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE200g mąki pszennej100g masła50g cukru pudru5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu)skórka otarta z 1/2 pomarańczy1 łyżka ekstraktu z waniliiNADZIENIE CZEKOLADOWO-DYNIOWE250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)125ml śmietanki 30%100g gorzkiej czekolady50g domowego cukru z wanilią lub zwykłego2 jajka1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z waniliiskórka otarta z 1/2 pomarańczyPOLEWA POMARAŃCZOWA1 łyżka masła1 łyżka cukru5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu)5-6 łyżek śmietanki 30%1/2 łyżeczki żelatynyposiekana gorzka czekolada do dekoracji
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki na ciasto powinny być zimne- mąkę przesiać, dodać cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto, dodając sok z pomarańczy (tyle, aby zlepić ciasto w jedną, gładką całość)- ciasto zafoliować, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć gęsto widelcem, ponownie krótko schłodzić- schłodzone ciasto podpiec w 180-190 stopniach przez około 20 minut do zrumienienia- żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć mąką, ułożyć na cieście kawałek papieru do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub groch czy fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut do zrumienienia- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
NADZIENIE CZEKOLADOWO-DYNIOWE- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, ostudzić- do miski przełożyć purée z dyni (można użyć gotowego, gładkiego purée lub tak jak ja, upieczoną dynię rozgnieść widelcem), dodać ostudzoną czekoladę, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, składniki wymieszać- masę czekoladowo-dyniową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 30-35 minut do ścięcia się masy- upieczoną tartę ostudzić
POLEWA POMARAŃCZOWA- do rondelka przełożyć masło, cukier i sok pomarańczowy, podgrzewać do rozpuszczenia się składników, dodać śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewać, żeby całość była gorąca, zdjąć z palnika- do gorącej polewy wsypać żelatynę, szybko i energicznie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (można wstawić do lodówki, sprawdzając co jakiś czas i pamiętając, że w zimnym miejscu polewa może szybko zastygnąć)- gęstniejącą polewę rozsmarować cienko na wierzchu przestudzonej tarty, posypać posiekaną gorzką czekoladą- całość schłodzić do zastygnięcia polewy