ßßß
Składniki:Ciasto:240 g gorzkiej czekolady220 g cukru pudru160 g masła4 duże jajkaMus pomarańczowy:150 ml soku wyciśniętego z pomarańczyskórka otarta z jednej sparzonej pomarańczy1 i 1/4 łyżka żelatyny3 duże jajka100 g cukru300 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania:Czekoladę, połowę cukru i masło rozpuścić w garnuszku. Wymieszać i odstawić do przestudzenia.Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając pozostały cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku ( jajka mają być ubite jak na biszkopt ).Wlać przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wierzch wyrównać.Tortownicę wstawić na środkowy poziom piekarnika, a na niższym umieścić naczynie z wrzątkiem (blachę, lub większą tortownicę).Piec w temp. 160C z termoobiegiem, ok. 40 minut.Patyczkiem sprawdzić ciasto. Powinien być prawie suchy (może być lekko oklejony okruszkami, ale nie lejącym ciastem)Studzić w uchylonym piekarniku.Sok z pomarańczy, skórkę i żelatynę wymieszać w garnuszku. Odstawić na chwilę do spęcznienia żelatyny.Mieszankę podgrzać, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły, a żelatyna dobrze rozpuściła ( nie gotować ). Odstawić do przestudzenia.Jajka sparzyć. Ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.Kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z masą jajeczną.Cienkim strumieniem wlać sok cytrynowo-żelatynowy i dobrze wymieszać. Sprawdzić czy jest dobrze wystudzony, jeśli będzie zbyt ciepły żelatyna się zbryli.Ciasto czekoladowe wyjąć z formy i ułożyć na dnie większej tortownicy, o średnicy 25 cm. Dookoła poukładać rurki. W środek wlać mus pomarańczowy.Wstawić do lodówki, do stężenia.Smacznego :)