ßßß Cookit - przepis na Trufla z musem pomarańczowym

Trufla z musem pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

To ciasto było prezentem na Dzień Matki.
Sama byłam ciekawa jego smaku.
Przepis znalazłam jakiś czas temu na Słodkich Fantazjach i
wiedziałam od razu, że wykorzystam go na tę okazję.
Nazwałabym je ciastem kontrastów.
Dosyć ciężki spód i leciutka, puszysta góra.
Słodka czekolada i kwaśna pomarańcza.
Jeśli lubicie takie zestawienia - wypróbujcie :)
Składniki:
Ciasto:
240 g gorzkiej czekolady
220 g cukru pudru
160 g masła
4 duże jajka
Mus pomarańczowy:
150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z jednej sparzonej pomarańczy
1 i 1/4 łyżka żelatyny
3 duże jajka
100 g cukru
300 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania:
Czekoladę, połowę cukru i masło rozpuścić w garnuszku. Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając pozostały cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku ( jajka mają być ubite jak na biszkopt ).
Wlać przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wierzch wyrównać.
Tortownicę wstawić na środkowy poziom piekarnika, a na niższym umieścić naczynie z wrzątkiem (blachę, lub większą tortownicę).
Piec w temp. 160C z termoobiegiem, ok. 40 minut.
Patyczkiem sprawdzić ciasto. Powinien być prawie suchy (może być lekko oklejony okruszkami, ale nie lejącym ciastem)
Studzić w uchylonym piekarniku.
Sok z pomarańczy, skórkę i żelatynę wymieszać w garnuszku. Odstawić na chwilę do spęcznienia żelatyny.
Mieszankę podgrzać, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły, a żelatyna dobrze rozpuściła ( nie gotować ). Odstawić do przestudzenia.
Jajka sparzyć. Ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
Kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z masą jajeczną.
Cienkim strumieniem wlać sok cytrynowo-żelatynowy i dobrze wymieszać. Sprawdzić czy jest dobrze wystudzony, jeśli będzie zbyt ciepły żelatyna się zbryli.
Ciasto czekoladowe wyjąć z formy i ułożyć na dnie większej tortownicy, o średnicy 25 cm. Dookoła poukładać rurki. W środek wlać mus pomarańczowy.
Wstawić do lodówki, do stężenia.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/06/Trufla-z-musem-pomaranczowym.html