ßßß
Barszcz czerwony króluje na na naszym stole, w wieczór wigilijny .Składniki na barszcz:2 kg burakówwłoszczyzna5 ząbków czosnku2 cebuleliść laurowyziele angielskie200 g suszonych grzybów3 kostki rosołowe Winiaryocetcukierpieprz do smakuSposób przygotowania:Buraki i włoszczyznę myjemy i kroimy. Cebulę musimy przekroić na pół. Zalewamy warzywa wodą, dodajemy kostki rosołowe, obrany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 min. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez sito.Grzyby myjemy, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy. Wyjmujemy je z wywaru. Wywar z grzybów łączymy z barszczem, który doprawiamy Vegetą, pieprzem, octem i cukrem. Natomiast same grzyby wykorzystamy do wykonania uszek.Składniki na uszka:Farsz:ugotowane grzyby3 cebulemasłoVegeta, pieprz do smaku4 łyżki bułki tartejCiasto:2 szklanki mąkisól2 żółtkałyżka olejuszklanka ciepłej wodySposób przygotowania:1. Grzyby mielimy.2. Drobno posiekaną cebulkę smażymy na maśle, dodajemy do grzybów. Doprawiamy Vegetą i pieprzem i mieszamy z bułka tartą.3. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i łyżkę oleju.4. Zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając ciepłą wodę (ok. 1 szklanki). Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 20 minut.5. Z ciasta rozwałkowujemy placki, kroimy na kwadraty o boku 3 cm.6. Na środku kwadratu kładziemy łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. Dwa rogi powstałego trójkąta mocno zaciskamy wokół palca i łączymy.7. Gotowe uszka układamy na tacy poprószonej mąką.8. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, do wrzątku partiami wkładamy uszka. Gdy wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową.Barszcz czerwony z uszkami gotowy! Życzymy Wam smacznego i wesołych świąt :-)