Wykonanie

Barszcz czerwony króluje na na naszym
stole, w wieczór wigilijny .Składniki na barszcz:2 kg
burakówwłoszczyzna5 ząbków
czosnku2
cebuleliść laurowyziele angielskie200 g
suszonych grzybów3
kostki rosołowe Winiaryocetcukierpieprz do smakuSposób przygotowania:
Buraki i
włoszczyznę myjemy i kroimy.
Cebulę musimy przekroić na pół. Zalewamy warzywa
wodą, dodajemy
kostki rosołowe, obrany
czosnek,
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 min. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez sito.
Grzyby myjemy, zalewamy 3 szklankami
wody i gotujemy. Wyjmujemy je z
wywaru.
Wywar z
grzybów łączymy z barszczem, który doprawiamy
Vegetą,
pieprzem,
octem i
cukrem. Natomiast same
grzyby wykorzystamy do wykonania uszek.Składniki na uszka:Farsz:ugotowane
grzyby3
cebulemasłoVegeta,
pieprz do smaku4 łyżki
bułki tartejCiasto:2 szklanki
mąkisól2
żółtkałyżka
olejuszklanka ciepłej
wodySposób przygotowania:1.
Grzyby mielimy.2. Drobno posiekaną
cebulkę smażymy na
maśle, dodajemy do
grzybów. Doprawiamy
Vegetą i
pieprzem i mieszamy z
bułka tartą.3.
Mąkę przesiewamy ze szczyptą
soli, dodajemy
żółtka i łyżkę
oleju.4. Zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając ciepłą
wodę (ok. 1 szklanki). Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 20 minut.5. Z ciasta rozwałkowujemy placki, kroimy na kwadraty o
boku 3 cm.6. Na środku kwadratu kładziemy łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. Dwa rogi powstałego trójkąta mocno zaciskamy wokół palca i łączymy.7. Gotowe uszka układamy na tacy poprószonej
mąką.8. W dużym garnku zagotowujemy osoloną
wodę, do wrzątku partiami wkładamy uszka. Gdy wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową.Barszcz czerwony z uszkami gotowy! Życzymy Wam smacznego i wesołych świąt :-)