Wykonanie
Makaron z galaretki?
Czemu nie! Pod postacią pysznego deseru zachwyci kształtem i smakiem. Można go przygotować z wielokolorowych
galaretek i uzyskać ferie barw na talerzu.
Na przygotowanie 2 porcji potrzebujemy:1
galaretka Winiary o smaku
jagodowym1 szklanka
borówek (lub
jagód)1 szklanka
śmietanki 36%150 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudrulistki
miętydodatkowo ok. 30 słomek bez kolanka, strzykawka.
1.
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy
galaretka będzie już letnia można dodać 1 łyżkę
mleka lub
śmietany 30% aby
galaretka nie była zbytnio przeźroczysta. Do szklanki wlewamy ok 2 cm
galaretki i wkładamy słomki związane nitką lub gumą, tak aby stały na baczność. Szklankę wkładamy do lodówki. Pozostałą
galaretkę pozostawiamy w temperaturze pokojowej, tak aby nie stężała.
2. Gdy
galaretka w lodówce ze słomkami jest już stężona, to do strzykawki nabieramy pozostała płynną
galaretkę i wstrzykujemy ją do słomek. Gdyby
galaretka zaczęła tężeć to możemy ją nieco podgrzać, ale nie możemy wstrzykiwać ciepłej, gdyż rozpuści się dno z
galaretki w szklance i wstrzykiwana
galaretka wypłynie. Gotowe napełnione
galaretką słomki wkładamy do lodówki.3.
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając
cukier puder i
serek mascarpone. Masę wykładamy na talerzyk na to wysypujemy
borówki.4. Na płaskie naczynie nieco dłuższe od słomek wylewamy gorącą
wodę. Słomki pojedynczo zanurzamy w gorącej wodzie na dosłownie 1 sekundę (nie dłużej) i wyciskamy
makaron z
galaretek na przygotowany już krem z
borówkami. Dekorujemy listkami
mięty.