Wykonanie
Od jakiegoś czasu funkcjonuję bez piekarnika (w zasadzie od wczesnej wiosny), dlatego jedyna opcja na zjedzenie ciacha, to kupić (fuj!) albo zrobić coś na zimno. A serniki na zimno najlepiej wychodzą "usztywnione"
galaretką i z
serkiem mascarpone. Tym razem użyłam
galaretki malinowej, dlatego też kupiłam
malinowe ciastka. Każdy inny zestaw - np.
wiśniowy, też wyjdzie dobrze ;)Ciasto ma konsystencję kremowej pianki, jeśli wiesz, że będzie musiało długo stać w ciepłym pomieszczeniu, zwłaszcza latem, użyj dwóch
galaretek, rozpuszczonych w ok. 1,5 szklanki
wody. W przeciwnym razie może odpłynąć :)Składniki (blaszka 24x28 cm):- 500 gramów
serka mascarpone- 500 ml
śmietanki 36%-
cukier puder do smaku- 1 opakowanie
galaretki o smaku
malinowym Winiary- 2 opakowania
ciastek typu "Delicje" z
galaretką malinową- ok. 100 gramów
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:1.
Galaretkę rozpuść w szklance
wody, wystudź. Gdy zacznie tężeć zabierz się za przygotowanie masy.2. Na blaszce ułóż
ciastka, zostaw ok. 4
ciastek do dekoracji.3.
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj
mascarpone, zmiksuj, dopraw do smaku przesianym
cukrem pudrem, na koniec dodaj tężejącą
galaretkę i krótko miksuj, tylko do połączenia się składników.4. Wstaw do lodówki do stężenia.5. Pozostałe
ciastka pokrój na kawałki, rozsyp na wierzchu sernika. Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej i szybkimi ruchami rozprowadź ją, machając łyżeczką nad całą powierzchnią ciasta.Zapraszam Cię też do odwiedzenia funpage'a:
