Był czas, że czarną herbatę piła wyłącznie z imbirem, poszłam jednak o krok dalej i imbir (koniecznie świeży, nie w proszku) bardzo lubię dodawać do zup. Ten niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam.2 pory1 cebula2 ziemniaki1 litr bulionu z kury (może być z kostki)imbir wielkości dużego orzecha włoskiego2 łyżki masłakmin rzymskikolendrasólpieprzPora pokroić w plasterki a cebulę w kostkę. Masło roztopić i podsmażyć na niej cebulę a po 5 minutach dodać pora i dusić na małym ogniu dalsze 5 - 8 minut.Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w bulionie, dodać pora i cebulę, całość zmiksować na krem.Dodać przyprawy i imbir starty na papkę. Radzę od razu nie wkładać całości imbiru, gdyż może się okazać, że był wyjątkowo ostry, najlepiej małymi porcjami i próbować jego intensywność.Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.