ßßß Cookit - przepis na Zupa z porów i ziemniaków

Zupa z porów i ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Zupy bardzo lubię. Gotuję je od czasu do czasu i zazwyczaj są to zupy tradycyjne, które gotuję od lat. Czasami pozwalam sobie na eksperymenty, jak dzisiejsza zupa porowo-ziemniaczana . Jest prosta w przygotowaniu, delikatna, z wyraźnym maślanych akcentem. W tej wersji ziemniaki i pory pływają, ale można je oczywiście zmiksować, jeśli ktoś woli zupy kremy. Amatorom zup cebulowych na pewno posmakuje.
50 g (4 łyżki) masła
2 pory, pokrojone na plastry
1 mała cebula, drobno posiekana
350 g ziemniaków, pokrojonych
900 ml (3 3/4 szklanki) rosołu lub wywaru warzywnego z kostki
sól i pieprz
Rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy pokrojony por i cebulę. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając około 7 minut do momentu aż warzywa zmiękną(ale nie zbrązowieją.
Dodajemy ziemniaki i podgrzewamy 2, 3 minuty, mieszając. Dodajemy wywar, zagotowujemy po czym przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy 30, 35 minut, do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Przyprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe 2 łyżki masła.
Podajemy z chlebem.
Przepis z książki A. Barker "Potato"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/10/zupa-porowo-ziemniaczana.html