Wykonanie
Zupy bardzo lubię. Gotuję je od czasu do czasu i zazwyczaj są to zupy tradycyjne, które gotuję od lat. Czasami pozwalam sobie na eksperymenty, jak dzisiejsza zupa
porowo-ziemniaczana . Jest prosta w przygotowaniu, delikatna, z wyraźnym
maślanych akcentem. W tej wersji
ziemniaki i
pory pływają, ale można je oczywiście zmiksować, jeśli ktoś woli zupy kremy. Amatorom zup
cebulowych na pewno posmakuje.
50 g (4 łyżki)
masła2
pory, pokrojone na plastry1 mała
cebula, drobno posiekana350 g
ziemniaków, pokrojonych900 ml (3 3/4 szklanki) rosołu lub
wywaru warzywnego z kostki
sól i
pieprzRozpuszczamy 2 łyżki
masła i dodajemy pokrojony
por i
cebulę. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając około 7 minut do momentu aż warzywa zmiękną(ale nie zbrązowieją.Dodajemy
ziemniaki i podgrzewamy 2, 3 minuty, mieszając. Dodajemy
wywar, zagotowujemy po czym przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy 30, 35 minut, do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Przyprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe 2 łyżki
masła.Podajemy z
chlebem.Przepis z książki A. Barker "Potato"