Wykonanie
Nie wiem jak to się stało, że
dynia w mojej kuchni była tak mało ceniona. Znałam jej smak tylko w zupie i kompocie, dlatego postanowiłam to zmienić. Zainspirowana przepisami na musy i
puddingi zdecydowałam takowy zrobić. I tu niespodzianka -
dynia tak bardzo mnie zaskoczyła, że palce lizać ;-)

Na ok 4 porcje:300 g miąższu z dyni3
jajka100 g
cukru2 opakowania
cukru waniliowego1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
śmietany 36%Miód płynny, roztopiona
czeklada lub
syrop klonowy do polania.Miąższ należy pokroić w większą kostkę, rozgotować na papkę i zmiksować blenderem.
Białka jajek ubić na sztywno, dodać
cukier i
cukier waniliowy a na końcu
żółtka. Na samym końcu dodać stopniowo
mąkę,
śmietanę i mus
dyniowy. Masę delikatnie wymieszać i wylać do niedużej formy keksowej. Piec przez 40 minut w 170 stopniach.Można podawać gdy lekko przestygnie, koniecznie polać jakąś polewą. Ja miałam
syrop klonowy i doskonale się uzupełniały te smaki.Można odgrzewać w mikrofali, gdyż na ciepło jest najlepszy.LLLL