Wykonanie

Ciasto to skrywa wszystko co najlepsze,
wiśnie nadwiślańskie,
czekoladę i
bitą śmietanę. Wspaniały tort na letnie dni!Jestem prze-szczęśliwa tort jest obłędny!


ZACZNIJMY OD POCZĄTKU...






SKŁADNIKI:CIASTO :-25 dag
mąki- pół kostki
masła- 1/3 szklanki
cukru- opakowanie
cukru waniliowego-
jajo ekologiczne- płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaZagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni C.Studzimy.MASA CZEKOLADOWA:- 300 ml
śmietanki 36%- 2
czekolady mleczne- 2 x
śmietan fixŚmietankę wlej do rondelka, tuż przed wrzeniem, zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną
czekoladę, tak aby się rozpuściła. Odstaw do wystudzenia. Wstaw masę do lodówki na minimum 4 godziny. Masa zgęstnieje. Wyjmij z lodówki, przełóż do miski, dodaj
fixy i ubij na sztywno.
CZEKOLADA W SŁOIKU np. Nutella
WIŚNIE NADWIŚLAŃSKIE - Chroniona Nazwa PochodzeniaNa upieczony spód, wyłóż
czekoladę typu Nutella, ułóż
wiśnie, na to 1/2 masy czekoladowej, przełóż
wiśniami. Udekoruj masą
czekoladową.Wstaw do lodówki na 1 godzinę.Podaj mocno schłodzony.Palce lizać!!!



Kto chce kawałek?;-)


przepis zgłoszony do konkursu Blog ze Znakiem Smaku