ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszy gryczanej w kiszonej kapuście

Gołąbki z kaszy gryczanej w kiszonej kapuście

nazwa

Wykonanie

Pieczone gołąbki nie wlecą same do gąbki:) Te w kapuście niestety też nie, zanim można zasiąść do jedzenia gołąbków zawsze trzeba się trochę narobić – trudno. Dla mnie najgorsze jest zawsze gotowanie kapusty i obieranie liści – ciężko zwykle utrafić. Część liści za miękka, część za twarda – masakra
Tym razem postanowiłam uprościć proces przygotowywania gołąbków i skorzystałam z kapusty kiszonej w całych główkach.
Powiem szczerze mam mieszane uczucia. Farsz jak zwykle farsz – pyszny, ale kiszona kapusta nadała całemu daniu ostrzejszego, kwaśnego smaku. Osobiście chyba jednak wolę gołąbki w słodkiej kapuście.
Składniki:
kapusta kiszona – 1 główka,
kasza gryczana – 400 g,
mięso mielone wieprzowo-wołowe – 1 kg,
cebula – 4 szt,
pieczarki – 30 dkg,
lubczyk – 1 gałązka,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
sok pomidorowy – 2 szklanki,
olej do smażenia,
cukier – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Z kiszonej kapusty wyciąć głąb i delikatnie porozdzielać liście. Ugotować kaszę gryczaną. Obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszkli na oleju. Obrać pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Wymieszać razem przestudzoną kaszę, cebulę, pieczarki, posiekany lubczyk i surowe mięso. Doprawić pieprzem i solą, mało solić- pamiętać, że kiszona kapusta wyostrzy smak farszu. Gotowy farsz nakładać łyżką na liście. Zwijać liście do środka, rolować gołąbki i tak zwinięte układać ciasno w rondlu. Podlać sosem pomidorowym wymieszanym z łyżeczką cukru i łyżką oleju a następnie dusić pod przykryciem ok. godziny. Dusić na małym ogniu, aby gołąbki się nie przypaliły. Podawać solo z pieczywem lub z ziemniakami.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/11/golabki-z-kaszy-gryczanej-w-kiszonej-kapuscie