ßßß
Powiem szczerze mam mieszane uczucia. Farsz jak zwykle farsz – pyszny, ale kiszona kapusta nadała całemu daniu ostrzejszego, kwaśnego smaku. Osobiście chyba jednak wolę gołąbki w słodkiej kapuście.Składniki:kapusta kiszona – 1 główka,kasza gryczana – 400 g,mięso mielone wieprzowo-wołowe – 1 kg,cebula – 4 szt,pieczarki – 30 dkg,lubczyk – 1 gałązka,sól do smaku,pieprz czarny do smaku,sok pomidorowy – 2 szklanki,olej do smażenia,cukier – 1 łyżeczka.Przygotowanie:Z kiszonej kapusty wyciąć głąb i delikatnie porozdzielać liście. Ugotować kaszę gryczaną. Obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszkli na oleju. Obrać pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Wymieszać razem przestudzoną kaszę, cebulę, pieczarki, posiekany lubczyk i surowe mięso. Doprawić pieprzem i solą, mało solić- pamiętać, że kiszona kapusta wyostrzy smak farszu. Gotowy farsz nakładać łyżką na liście. Zwijać liście do środka, rolować gołąbki i tak zwinięte układać ciasno w rondlu. Podlać sosem pomidorowym wymieszanym z łyżeczką cukru i łyżką oleju a następnie dusić pod przykryciem ok. godziny. Dusić na małym ogniu, aby gołąbki się nie przypaliły. Podawać solo z pieczywem lub z ziemniakami.