Wykonanie
Pieczone gołąbki nie wlecą same do gąbki:) Te w
kapuście niestety też nie, zanim można zasiąść do jedzenia gołąbków zawsze trzeba się trochę narobić – trudno. Dla mnie najgorsze jest zawsze gotowanie
kapusty i obieranie liści – ciężko zwykle utrafić. Część liści za miękka, część za twarda – masakraTym razem postanowiłam uprościć proces przygotowywania gołąbków i skorzystałam z
kapusty kiszonej w całych główkach.
Powiem szczerze mam mieszane uczucia. Farsz jak zwykle farsz – pyszny, ale
kiszona kapusta nadała całemu daniu ostrzejszego, kwaśnego smaku. Osobiście chyba jednak wolę gołąbki w
słodkiej kapuście.Składniki:
kapusta kiszona – 1 główka,
kasza gryczana – 400 g,
mięso mielone wieprzowo-wołowe – 1 kg,
cebula – 4 szt,
pieczarki – 30 dkg,
lubczyk – 1 gałązka,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
sok pomidorowy – 2 szklanki,
olej do smażenia,
cukier – 1 łyżeczka.Przygotowanie:Z
kiszonej kapusty wyciąć głąb i delikatnie porozdzielać liście. Ugotować
kaszę gryczaną. Obrać
cebulę, pokroić w kostkę i zeszkli na
oleju. Obrać
pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Wymieszać razem przestudzoną
kaszę,
cebulę,
pieczarki, posiekany
lubczyk i surowe
mięso. Doprawić
pieprzem i
solą, mało solić- pamiętać, że
kiszona kapusta wyostrzy smak farszu. Gotowy farsz nakładać łyżką na liście. Zwijać liście do środka, rolować gołąbki i tak zwinięte układać ciasno w rondlu. Podlać
sosem pomidorowym wymieszanym z łyżeczką
cukru i łyżką
oleju a następnie dusić pod przykryciem ok. godziny. Dusić na małym ogniu, aby gołąbki się nie przypaliły. Podawać
solo z
pieczywem lub z
ziemniakami.