ßßß Cookit - przepis na Dynia po węgiersku

Dynia po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Dynie jemy tak często, że znudzeni domownicy zaczęli mi już wybrzydzać. Przetrząsnęłam więc internet oraz książki kucharskie w poszukiwaniu czegoś nowego – innego – znalazłam „dynię po węgiersku” – nie wiem czy rzeczywiście Węgrzy znają ten przepis, ale pomysł przygotowania dyni w sosie z kwasu ogórkowego wydał mi się bardzo ciekawy.
Zdecydowanie polecam ten przepis – bardzo smaczna dynia. Jest lekko kwaśna, pachnie koperkiem – zupełnie inne niż ta z dodatkiem imbiru, gałki muszkatołowej… taki bardziej nasz polski smak.
Składniki:
dynia bez skóry – 70 dkg,
masło – 50 g,
mąka pszenna – 1 kopiasta łyżka,
śmietana kwaśna – 1 kopiasta łyżka,
kwas z ogórków – ok. 1 szklanka,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
koperek – 1 pęczek.
Przygotowanie
Dynię pokroić w kostkę i wrzucić na osoloną gotującą się wodę. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień pod garnkiem. Gotować krótko, aby kostki dyni zachowały swój kształt. Odcedzić.
Z masła i maki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym kwasem z ogórków. Do powstałego sosu dodać dynie i delikatnie wymieszać. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Dodać łyżkę śmietany, posiekany koperek, doprawić do smaku – wymieszać i od razu serwować.
My zjedliśmy tak przygotowaną dynie do wołowych kotletów mielonych zamiast ziemniaków, ale podobno można ją również podawać do placków ziemniaczanych i innych mięs.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/02/dynia-po-wegiersku