Wykonanie
Dynie jemy tak często, że znudzeni domownicy zaczęli mi już wybrzydzać. Przetrząsnęłam więc internet oraz książki kucharskie w poszukiwaniu czegoś nowego – innego – znalazłam „dynię po węgiersku” – nie wiem czy rzeczywiście
Węgrzy znają ten przepis, ale pomysł przygotowania dyni w sosie z kwasu
ogórkowego wydał mi się bardzo ciekawy.Zdecydowanie polecam ten przepis – bardzo smaczna
dynia. Jest lekko kwaśna, pachnie
koperkiem – zupełnie inne niż ta z dodatkiem
imbiru,
gałki muszkatołowej… taki bardziej nasz polski smak.

Składniki:
dynia bez skóry – 70 dkg,
masło – 50 g,
mąka pszenna – 1 kopiasta łyżka,
śmietana kwaśna – 1 kopiasta łyżka,kwas z
ogórków – ok. 1 szklanka,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
koperek – 1 pęczek.Przygotowanie
Dynię pokroić w kostkę i wrzucić na osoloną gotującą się
wodę. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień pod garnkiem. Gotować krótko, aby kostki dyni zachowały swój kształt. Odcedzić.Z
masła i
maki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym kwasem z
ogórków. Do powstałego sosu dodać
dynie i delikatnie wymieszać. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Dodać łyżkę
śmietany, posiekany
koperek, doprawić do smaku – wymieszać i od razu serwować.My zjedliśmy tak przygotowaną
dynie do wołowych kotletów mielonych zamiast
ziemniaków, ale podobno można ją również podawać do placków ziemniaczanych i innych
mięs.