ßßß
Składniki:dynia bez skóry – 70 dkg,masło – 50 g,mąka pszenna – 1 kopiasta łyżka,śmietana kwaśna – 1 kopiasta łyżka,kwas z ogórków – ok. 1 szklanka,sól do smaku,pieprz czarny do smaku,koperek – 1 pęczek.PrzygotowanieDynię pokroić w kostkę i wrzucić na osoloną gotującą się wodę. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień pod garnkiem. Gotować krótko, aby kostki dyni zachowały swój kształt. Odcedzić.Z masła i maki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym kwasem z ogórków. Do powstałego sosu dodać dynie i delikatnie wymieszać. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Dodać łyżkę śmietany, posiekany koperek, doprawić do smaku – wymieszać i od razu serwować.My zjedliśmy tak przygotowaną dynie do wołowych kotletów mielonych zamiast ziemniaków, ale podobno można ją również podawać do placków ziemniaczanych i innych mięs.