Wykonanie

Kopytka z
bobu, które są przepyszne. Dodałam do nich polski
koperek i włoski Pecorino, na koniec polałam
masłem. Według mnie wszystko się tutaj idealnie łączy. Świetnie pasują jako element obiadu lub samodzielne danie, choć ja wolę tę drugą opcję:) Polecam!

1kg
bobuokoło 1 szklanka
mąki pszennej2
jajka1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1/3 szklanki posiekanego świeżego
koperkustarty ser Pecorino
masłoświeży
koperekUgotować
bób przez około 30 minut. Ostudzić i obrać. Dokładnie rozgnieść, np. tłuczkiem do
ziemniaków. Dodać
jajka,
koperek oraz
sól i
pieprz. Dodawać stopniowo
mąkę (mieszając w mikserze lub łyżką). Jeśli jest taka potrzeba powyrabiać przez chwilę ciasto. Podsypując
mąką formować z niego wałeczki, następnie kroić na kopytka około 2 cm. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia (około 30 sekund).Podawać polane
masłem, posypane Pecorino oraz
koperkiem.Smacznego!