Wykonanie
Zup a dyniowa cieszy się w naszym domu ogromnym powodzeniem. Przyrządzam ją na wiele sposobów – z
mlekiem kokosowym, z
soczewicą, z
grzybami, z
serkiem topionym… ogólna zasada, to ma być pikantna i bardzo aromatyczna.Dziś dodatkiem do zupy był
serek topiony – wersja z
serkiem ma chyba największe wzięcie

Składniki:2 kg –
dynia,2,5 l –
wywar drobiowy,200 g –
serek topiony kremowy,szczypta –
gałka muszkatołowa,szczypta –
kozieradka,1 łyżeczka –
imbir mielony ,1 łyżeczka –
curry,1 łyżeczka –
kurkuma,1 łyżeczka –
chilli w proszku,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku.Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry a następnie pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z
wywarem i gotować. Dodać wszystkie
przyprawy –
kozieradkę,
gałkę muszkatołową,
imbir,
chilli,
curry oraz
kurkumę. Rozgotowaną
dynię zmiksować z
serkami topionymi a
potem doprawić
solą,
pieprzem i gotować jeszcze ok. 5/7 minut. Podawać z grzankami przygotowanymi z
pszennego chleba, aby grzanki były bardziej złociste przed smażeniem najlepiej posypać je odrobiną
kurkumy. Pyszności polecam!