ßßß
Składniki:2 kg – dynia,2,5 l – wywar drobiowy,200 g – serek topiony kremowy,szczypta – gałka muszkatołowa,szczypta – kozieradka,1 łyżeczka – imbir mielony ,1 łyżeczka – curry,1 łyżeczka – kurkuma,1 łyżeczka – chilli w proszku,sól do smaku,pieprz czarny do smaku.Przygotowanie:Dynię obrać ze skóry a następnie pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z wywarem i gotować. Dodać wszystkie przyprawy – kozieradkę, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, curry oraz kurkumę. Rozgotowaną dynię zmiksować z serkami topionymi a potem doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze ok. 5/7 minut. Podawać z grzankami przygotowanymi z pszennego chleba, aby grzanki były bardziej złociste przed smażeniem najlepiej posypać je odrobiną kurkumy. Pyszności polecam!