Wykonanie
Cudaczek – dziwaczek to ciasto warstwowe, które pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Przecież połączenie
kawy,
kokosu i ptasiego mleczka nie może nie smakować!!Takie właśnie połączenie smaków dzisiaj Wam prezentuję.Ciasto nie jest za słodkie a masa kokosowa na
mleczku kokosowym z dodatkiem wiórek
kokosowych jest mega kokosowa – to coś dla wielbicieli
kokosowych smaków.
Kawa i
kokos to moje ulubione połączenia, które także w tym cieście mnie nie zawiodły a ptasie mleczko zanurzone w
galaretce przełamuje smaki.No i spód tego pysznego ciasta jest pełen
bakali, które dopełniają całość.Gorąco polecam!!

ciasto:4
jajka1/2 szklanki
cukru5 dag
suszonej żurawiny5 dag wiórek
kokosowych5 dag
orzechów włoskich drobno pokrojonych1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa kawowa:1,5 szklanki
mleka2 łyżki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
cukru2
żółtka z ciasta2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki esencji waniliowej(tutaj)250 g
masłaMasa kokosowa:1,5 szklanki
mleczka kokosowego lub pół na pół
kokosowe i zwykłe2 łyżki wiórek
kokosowych4 łyżki
cukru waniliowego (tutaj)2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej250 g
masłaDodatkowo:
ciastka kruche lub francuskie (kupiłam takie krucho-francuskie z polewą
morelową)opakowanie ptasiego mleczka2
galaretki czerwonepolewa do ozdoby
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno dodając pod koniec
cukier.Do masy dodać 2
żółtka a pozostałe 2 odłożyć (przydadzą się do masy kawowej).Do ubitej masy dodać
bakalie obtoczone w
mące i
proszek do pieczenia – delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do blaszki (30×25 cm) i upiec w temp. 180°C przez około 30 minut.Masa kawowa: 1 szklankę
mleka zagotować, w pozostałym
mleku rozprowadzić
mąki,
cukier,
kawę i
żółtka.Na gotujące
mleko wlać przygotowaną mieszankę i ugotować
budyń.
Budyń przestudzić i utrzeć z miękkim
masłem dodając esencję
waniliową.Masa kokosowa: 1 szklankę
mleka zagotować z wiórkami kokosowymi, w pozostałym
mleku rozprowadzić
mąki,
cukier.Na gotujące
mleko wlać przygotowaną mieszankę i ugotować
budyń.
Budyń przestudzić i połączyć z miękkim
masłem.
Galaretki rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu
wody – odstawić do lekkiego stężenia.Ciasto umieścić w blaszce, wyłożyć masę
kawową.Na
masie kawowej poukładać ptasie mleczka i zalać je tężejącą
galaretką – odstawić do całkowitego stężenia.Na
galaretkę wyłożyć masę
kokosową, na wierzchu ułożyć ciasta i dekoracyjnie polać dowolną polewą – u mnie
czekolada rozpuszczona w
śmietance kremówce.Smacznego!!

