ßßß
SKŁADNIKI:gnocchi:ziemniaki po obraniu 300gjajko 1 sztmąka 30gsól 1 płaska łyżeczkapesto:szpinak świeży 2 garściefasolka szparagowa ok 10 sztorzechy nerkowce 3 łyżkiparmezan tarty 2 łyżkioliwa z oliwek 30 mldodatkowo:fasolka szparagowa 10 sztszpinak świeży 1 garśćparmezan lub inny twardy ser w kawałku 100gsól pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc i pozostawić do przestygnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko oraz przestygnięte ale niezupełnie zimne ziemniaki. Wymieszać, ale nie zagniatać – aby ciasto było puszyste. uformować kule, następnie dzielić na porcje, z każdego formować wałeczek i ucinać jednakowej wielkości kawałki Każdy kawałeczek lekko spłaszczyć i przycisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie. Przygotować pesto : do blendera przełożyć szpinak, lekko podgotowaną i ostudzona fasolkę szparagową, orzechy, tarty parmezan oraz oliwę z oliwek. Dokładnie zmiksować. Następnie fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na patelnie wraz z łyżka masła , po ok minucie dodać szpinak i chwilkę podgrzewać Gnocchi przełożyć do miski wymieszać z pesto , dodać podsmażone warzywa. Z wierzchu ułożyć plastry sera. Ser powinien się lekko rozpuścić. Smacznego:)