ßßß Cookit - przepis na Gnocchi z pesto, szpinakiem i parmezanem

Gnocchi z pesto, szpinakiem i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Gdybym miała więcej czasu, pewnie gościłyby na moim stole przynajmniej raz w tygodniu :) Niestety nie jest to danie w 5 minut, ale warte każdej minuty czekania. Polecam.
SKŁADNIKI:
gnocchi:
ziemniaki po obraniu 300g
jajko 1 szt
mąka 30g
sól 1 płaska łyżeczka
pesto:
szpinak świeży 2 garście
fasolka szparagowa ok 10 szt
orzechy nerkowce 3 łyżki
parmezan tarty 2 łyżki
oliwa z oliwek 30 ml
dodatkowo:
fasolka szparagowa 10 szt
szpinak świeży 1 garść
parmezan lub inny twardy ser w kawałku 100g
sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc i pozostawić do przestygnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko oraz przestygnięte ale niezupełnie zimne ziemniaki. Wymieszać, ale nie zagniatać – aby ciasto było puszyste. uformować kule, następnie dzielić na porcje, z każdego formować wałeczek i ucinać jednakowej wielkości kawałki Każdy kawałeczek lekko spłaszczyć i przycisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie. Przygotować pesto : do blendera przełożyć szpinak, lekko podgotowaną i ostudzona fasolkę szparagową, orzechy, tarty parmezan oraz oliwę z oliwek. Dokładnie zmiksować. Następnie fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na patelnie wraz z łyżka masła , po ok minucie dodać szpinak i chwilkę podgrzewać Gnocchi przełożyć do miski wymieszać z pesto , dodać podsmażone warzywa. Z wierzchu ułożyć plastry sera. Ser powinien się lekko rozpuścić. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/10/gnocchi-z-pesto-szpinakiem-i-parmezanem