Wykonanie
Kolejna wersja świetnej zapiekanki- torciku. Robiłam już z
kaszą jaglaną , kilka dni temu przygotowałam bardzo podobną na babski wieczór, a wczoraj poszalałam i dodałam
szpinaku. Niezbędna w przepisie jest biała
mozzarella, która nadaje torcikowi pulchności. Podałam z tzatziki domowej roboty, rewelacja. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, idealna jako samodzielne danie lub dodatek do wszelakich
mięs. Gorąco polecam.

SKŁADNIKI:
ryż 1 woreczek
szpinak mrożony 100 g
kalafior 100 g
brokuł 100 g
masło 1 łyżka
czosnek 1 duży ząbek
ser żółty 5 plastrów
mozzarella biała 250 g
jajko 2 szttłuszcz do formy
bułka tartaPRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzić i przełożyć do większej miski. Warzywa które użyłam były mrożone. Wsypać je na głębszą patelnię i wok i lekko podsmażać aż do rozmrożenia, następnie dodać
sól,
pieprz, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz łyżkę
masła. Warzywa przełożyć do miski z
ryżem.
Ser – ja miałam plastry , pokroić w kosteczkę, można użyć tartego.
Mozzarellę odsączyć z zalewy pokroić w większą kostkę . Wszystko przełożyć do miski. Dodać
jajka i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą. Przełożyć farsz, wygładzić z wierzchu. Zapiekać 35-40 minut w temp 180 stopni. Smacznego :)