ßßß Cookit - przepis na Tort warzywny :)

Tort warzywny :)

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja świetnej zapiekanki- torciku. Robiłam już z kaszą jaglaną , kilka dni temu przygotowałam bardzo podobną na babski wieczór, a wczoraj poszalałam i dodałam szpinaku. Niezbędna w przepisie jest biała mozzarella, która nadaje torcikowi pulchności. Podałam z tzatziki domowej roboty, rewelacja. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, idealna jako samodzielne danie lub dodatek do wszelakich mięs. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
ryż 1 woreczek
szpinak mrożony 100 g
kalafior 100 g
brokuł 100 g
masło 1 łyżka
czosnek 1 duży ząbek
ser żółty 5 plastrów
mozzarella biała 250 g
jajko 2 szt
tłuszcz do formy
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzić i przełożyć do większej miski. Warzywa które użyłam były mrożone. Wsypać je na głębszą patelnię i wok i lekko podsmażać aż do rozmrożenia, następnie dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę masła. Warzywa przełożyć do miski z ryżem. Ser – ja miałam plastry , pokroić w kosteczkę, można użyć tartego. Mozzarellę odsączyć z zalewy pokroić w większą kostkę . Wszystko przełożyć do miski. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć farsz, wygładzić z wierzchu. Zapiekać 35-40 minut w temp 180 stopni. Smacznego :)
Źródło:http://potravel.pl/2013/09/05/tort-warzywny