Wykonanie
"[Klienci baru Najlepsze
Żeberka Hargi] nie szukają potraw wyszukanych czy egzotycznych, ale wolą dania konwencjonalne, jak embriony ptaków nielotów, mielone
organy w powłoce jelit, plastry
ciała świń czy bulwy bylin przypalane na
zwierzęcym tłuszczu; w ich gwarze określa się je jako
jajka,
kiełbasę,
bekon i frytki."Terry Pratchett,"
Mort"Przed świętami stawiam na obiady, które nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy. Idealnym rozwiązaniem jest omlet, który można połączyć prawie z każdym zalegającym w lodówce składnikiem. Dziś w wersji warzywnej, zielonej, wiosennej:)

Składniki:4
jajka1/2 opakowania
mrożonego szpinaku1/2
brokułaGarść zielonej
fasolkiZąbek
czosnkuPrzyprawy (
sól,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
curry)Łyżka
masłaBrokuł dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i wraz z zieloną
fasolką lekko podgotowujemy. Odcedzamy.
Szpinak smażymy na
maśle, dodajemy
czosnek, doprawiamy do smaku.Dodajemy warzywa i przesmażamy.
Jajka ubijamy ze szczyptą
curry, zalewamy warzywa i smażymy.Smacznego!