ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z buraczkami / Beetroot cake

Ciasto czekoladowe z buraczkami / Beetroot cake

nazwa

Wykonanie

Oto ciasto, na które czaiłam się już dawno. Czekałam tylko na okazję!
Poszperałam nieco aby znaleźć przepis idealny, ale oczywiście znalazłam ich bardzo dużo.
Połączyłam kilka w jedną całość i jak się okazuje połączyłam je bardzo trafnie :) Bo ciasto jest przepyszne!
Bardzo czekoladowe, wilgotne - pycha! Polecam.
Jednak to ciasto nieco dało mi w kość...bo przy rozpuszczaniu czekolady, wylałam sobie na udo cały wrzątek wody z garnuszka. ..(bogu dzięki, że czekolada ocalała!)
Nie wygląda to dobrze, ale chyba nie muszę mówić co się dzieje po obfitym poparzeniu się wrzątkiem...
Ehh. Przynajmniej ciasto smaczne.
Składniki:
5 jajek
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
ok 100g płatków migdałowych
2 średnie buraki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
ok 500ml śmietanki 36%
2 duże łyżki serka mascarpone
fix śmietanowy
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do lekkiego wystudzenia. Jajka ucieram z cukrem. Następnie, powoli dodaję stopniowo resztę składników: mąkę, cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia. Wlewam rozpuszczoną czekoladę i miksuję przez chwilę aż składniki się połączą. Buraki obieram, myję i ścieram na tarce na grubych oczkach i dodaję do ciasta - mieszam już ręcznie. Dosypuję również połowę opakowania migdałów. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Kwadratową blachę wykładam 35papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę około 35 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu studzę. Bitą śmietanę ubijam z fixem. Pod koniec miksowania dodaję serek mascarpone i cukier puder. Taką puszystą chmurkę rozkładam równo na cieście. wierzch posypuję płatkami migdałowymi.
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2013/08/ciasto-czekoladowe-z-buraczkami.html