Wykonanie
Zostaliśmy w weekend obdarowani całym workiem
cukinii, świeżej, domowej i przepysznej ♥ A z racji, że
cukinię uwielbiam radość była jeszcze większa. Szybko zaczęłam planować jakby tu rozporządzić takim workiem dobroci. Także już pierwszego dnia zagościła u nas pieczona
cukinia jako dodatek zamiast surówki, najmniejsze okazy odłożyłam na placuszki z
cukinii a średnie do faszerowania. Gdy tylko przygotowałam łódeczki z
cukinii olśniło mnie, że chyba
cukinia faszerowana nie miała jeszcze okazji trafić na bloga. Szybka weryfikacja archiwum bloga i pusto… sama nie wiem jak to się stało. Ale nic straconego lepiej późno niż wcale, więc nadrabiam i zostawiam Wam przepis na pyszny obiad,
cukinia faszerowana w roli głównej, smacznego!Składniki:
Cukinia szt 2
Mięso z piersi kurczaka ok 0,5 pojedynczej
Czosnek 4 ząbki
Suszone pomidory 5-6 szt (w
oleju)
Kasza kuskus ok. 1/3 szklanki
Ser (opcjonalnie)-
mozzarella lub gorgonzola
Przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
chilli,
curry,
papryka wędzona (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy i przecinamy wzdłuż na połowę. Wybieramy gniazdo nasienne, które wyrzucamy a następnie wybieramy jeszcze część miąższu, który wykorzystamy przy faszerowaniu
cukinii. Tak przygotowane
cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy delikatnie
olejem z
suszonym pomidorów i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (po tym czasie wybieramy z piekarnika). W
między czasie wydrążony miąższ, pokrojone w drobną kostkę
pomidory oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek wrzucamy na patelnię i delikatnie podsmażamy.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małą kostkę, doprawiamy
solą (lub mieszanka „zioła zamiast soli”),
pieprzem,
papryką słodką,
chilli oraz
papryką wędzoną.
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do momentu aż wchłonie
wodę. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy
kuskus,
kurczaka i dosłownie chwilę podgrzewamy wszystko razem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy
cukinię i pieczemy około 15-20 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia
cukinie posypujemy
serem. Ja zdecydowałam się na gorgonzolę, miałam ochotę na bardziej wyrazisty smak, ale jeśli nie przepadacie za takimi „śmierdziuchami” możecie użyć plasterki
mozzarelli. Gdy
ser się rozpuści a
kurczak jest miękki zabieramy się do pałaszowania.
Cukinia faszerowana zdecydowanie może obyć się bez
kurczaka dzięki
czemu uzyskamy wersję wegetariańską. Farsz możemy wzbogacić o kawałki świeżej jalapeno lub marynowanej papryczki
piri piri. Pyszny delikatny smak
cukinii cudownie współgra z ostrzejszym
serem i aromatycznymi
pomidorkami. Niebo w gębie!To akurat przykładowy sposób faszerowania
cukinii, zazwyczaj kombinuję i dodaję różności które kryją się lodówce. Często wykorzystuję
mięso mielone,
pieczarki czy
pomidorki koktajlowe, zmieniam
przyprawy i mam zupełnie inne danie. A Wy czym faszerujecie
cukinię najchętniej?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...