ßßß
Sposób przygotowania:Cukinię myjemy i przecinamy wzdłuż na połowę. Wybieramy gniazdo nasienne, które wyrzucamy a następnie wybieramy jeszcze część miąższu, który wykorzystamy przy faszerowaniu cukinii. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy delikatnie olejem z suszonym pomidorów i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (po tym czasie wybieramy z piekarnika). W między czasie wydrążony miąższ, pokrojone w drobną kostkę pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na patelnię i delikatnie podsmażamy.Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą (lub mieszanka „zioła zamiast soli”), pieprzem, papryką słodką, chilli oraz papryką wędzoną. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do momentu aż wchłonie wodę. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy kuskus, kurczaka i dosłownie chwilę podgrzewamy wszystko razem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinię i pieczemy około 15-20 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia cukinie posypujemy serem. Ja zdecydowałam się na gorgonzolę, miałam ochotę na bardziej wyrazisty smak, ale jeśli nie przepadacie za takimi „śmierdziuchami” możecie użyć plasterki mozzarelli. Gdy ser się rozpuści a kurczak jest miękki zabieramy się do pałaszowania.
Cukinia faszerowana zdecydowanie może obyć się bez kurczaka dzięki czemu uzyskamy wersję wegetariańską. Farsz możemy wzbogacić o kawałki świeżej jalapeno lub marynowanej papryczki piri piri. Pyszny delikatny smak cukinii cudownie współgra z ostrzejszym serem i aromatycznymi pomidorkami. Niebo w gębie!To akurat przykładowy sposób faszerowania cukinii, zazwyczaj kombinuję i dodaję różności które kryją się lodówce. Często wykorzystuję mięso mielone, pieczarki czy pomidorki koktajlowe, zmieniam przyprawy i mam zupełnie inne danie. A Wy czym faszerujecie cukinię najchętniej?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...