Wykonanie

‚To z całą pewnością jedne z ostatnich już
jeżyn w tym sezonie. Dzięki nadal dosyć
słonecznej pogodzie – niezwykle aromatyczne i słodkie. Świetnie smakują zapieczone pod
migdałową kruszonką w duecie z
jabłkami . Do tego marcepan, szczypta
korzennych przypraw, otarta
skórka z cytryny i – ewentualnie – tradycyjny już u mnie ;) ‘chlust’
amaretto. To wszystko składa się na najlepszy ponoć jesienny crumble, opublikowany na łamach ‘Delicious Magazine’ w październiku ubiegłego roku (wspominała o nim również
Anna Maria – klik).Dokonałam kilku niewielkich zmian, ale u Anny
Marii (lub na stronie mazynu ‘Delicious’ – klik) możecie przeczytać oryginalny przepis. I przyznaję, iż jest to z całą pewnością jedna ze smaczniejszych wersji crumble . Robiłam je również pół na pół z dodatkiem
gruszek , co również bardzo nam smakowało. A jeśli nie macie już świeżych
jeżyn – nic straconego, możecie bowiem bez problemu użyć mrożonych, a dodatek
skrobi kukurydzianej pomoże w zagęszczeniu
owocowego soku. Nie zwlekajcie więc zbytnio i czym prędzej zaopatrzcie się w odpowiednie składniki :)‚

‚(The world’s best crumble, Delicious Magazine, 10. 2011)forma o średnicy 24-25 cm3
jabłka typu ‘bramley’ (do pieczenia)2
jabłka ‘deserowe’sok z 1
cytryny (dałam nieco mniej)200 g
jeżynok. 3 łyżki jasnego
cukru trzcinowego (w oryginale 100g)ok. ¼ łyżeczki zmielonych
goździków½ łyżeczki zmielonego
imbiru1,5 – 2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej (szczególnie wtedy, gdy dodajemy
amaretto…)opcjonalnie : 1,5 – 2 łyżki
amaretto200 g marcepanu na kruszonkę :200 g zimnego
masła*250 g
mąki (używam orkiszowej)50 g jasnego
cukru trzcinowego (można pominąć)100 g
płatków migdałowych (w oryginale 75 g
migdałów)1 łyżeczka
cynamonuskórka z 1
cytryny (w oryginale z 2)dodatkowo :
lody, crème fraîche lub sos
waniliowy / custard do podaniaPiekarnik nagrzać do 200 °C.Umyte i osuszone
jabłka obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie dodać
sok z cytryny,
skrobię i
przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać umyte i dokładnie osuszone
jeżyny i przełożyć
owoce do natłuszczonego naczynia żaroodpornego / ceramicznego (i polać je
amaretto – można pominąć).Macepan posiekać lub zetrzeć na tarce (ścieram na grubych oczkach) i połową posypać
owoce.
Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni.
Masło,
mąkę,
cynamon, otartą
skórkę z cytryny i
cukier wymieszać i przygotować kruszonkę (siekając składniki lub ‘krusząc’ je w palcach), dodać
płatki migdałowe (lub posiekane
migdały) oraz połowę startego marcepanu i ponownie wymieszać.Posypać
owoce kruszonką i piec ok. 40 minut, aż wierzch zrumieni się na lekko złoty kolor. Pozostawić jeszcze na kilka minut w formie, a następnie serwować z dodatkiem
lodów lub sosu
waniliowego.‚

‚‚Uwagi :- *zamiast
masła często używam
oliwy (do wymieszanej z
cukrem i
przyprawami mąki dodaję powoli
oliwę i mieszam tak, by powstawała kruszonka o zadowalającej mnie konsystencji; zazwyczaj zużywam mniej
oliwy niż potrzebnego do kruszonki
masła)- jak zwykle mocno ograniczyłam tutaj
cukier, gdyż marcepan jest już według mnie wystarczająco słodki; użyłam też w związku z tym mniej
soku z cytryny, przy okazji jednak dodałam nieco
skrobi kukurydzianej, by wytwarzający się podczas pieczenia sos nie był zbyt rzadki- część
skórki z cytryny możemy też dodać bezpośrednio do
owoców-
amaretto nadaje dodatkowego,
migdałowego posmaku, który idealnie się tutaj komponuje (dodatek
alkoholu można oczywiście pominąć)- kruszonki wychodzi z tego przepisu sporo, jak dla mnie wystacza mniej więcej połowa porcji (maksimum ¾)- jeśli pieczemy
owoce w mniejszych, indywidualnych naczyniach, zwykle są one upieczone już po 25-30 minutach- jak
pisałam wyżej – w jednej z ostatnich wersji połowę
jabłek zastąpiłam
gruszkami i ten wariant rówież bardzo Wam polecam; można też przygotować crumble z samym
cynamonem lub np. z
kardamonem – wspaniale pasuje szczególnie do
gruszek- jeśli wolicie wersję bez dodatku marcepanu, radzę przygotować kruszonkę z większą ilością
migdałów, np. podobną do tej z
morelowo-lawendowego crumble – klik‚Pozdrawiam serdecznie!‚